KANTONALNI SUD U ODŽAKU

Izdata naredba za raspisivanje potjernice za Zdenkom Mikulićem, optuženim za zločine u Odžaku

Naredba za raspisivanje potjernice je donesena jer je optuženi Mikulić nedostupan ovom sudu

Odžak. BIRN

FENA

14.8.2024

Kantonalni sud u Odžaku izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Zdenkom Mikulićem, optuženim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1992. godine u tom gradu.

Kako u odgovoru za Detektor navode iz Kantonalnog suda u Odžaku, naredba za raspisivanje potjernice je donesena jer je optuženi Mikulić nedostupan ovom sudu.

Mikulić se, prema optužnici, tereti da je kao tadašnji pripadnik 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Odžaku, od maja do augusta 1992. nanosio velike patnje, povrijedio tjelesni integritet te vršio naročito ponižavajuće postupke prema osobama srpske nacionalnosti koje su bile zatvorene u prostorijama Osnovne škole u Odžaku.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Mikulić fizički zlostavljao zarobljenike tako što ih je tukao sam ili s drugim vojnim policajcima pripadnicima svog voda, kao i da je ispitivao neke od zatvorenika, dok je nekima stavljao cijev od pištolja u usta.

Također se navodi da je nesporno imao kontrolu nad “njemu posebno odanim licima pripadnicima iste brigade”, koje su zarobljenici među sobom zvali “Zdenkin vod” i kojima su na njegov zahtjev morali pjevati prigodnu pjesmu – “Savom plovi bijeli brod, najbolji je Zdenkin

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.