BOBAN KUSTURIĆ

Direktor Helikopterskog servisa RS: U naredna dva sata ugasit ćemo požare na Tjentištu i Bileći

On je apelovao da se sa zemlje povuče što više vatrogasaca kako bi što prije ugasili požare na Sutjesci i u Bileći, gdje se ponovo požar počeo širiti

Požari bi trebali biti ugašeni u naredna dva sata. Civilna zaštita RS

FENA

14.8.2024

Direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić izjavio je da očekuje da u naredna dva sata budu ugašeni požari u NP “Sutjeska” i u Bileći.

- Trenutno pokušavamo da ugasimo na Tjentištu sa tri helikoptera, od kojih su dva iz Srbije. Poslije toga prelazimo u Bileću i očekujem da ćemo za dva sata ugasti sve požare - rekao je Kusturić za Fenu.

On je apelovao da se sa “zemlje” povuče što više vatrogasaca kako bi što prije ugasiti požare na Sutjesci i u Bileći, gdje se ponovo požar počeo širiti.

- Helikopteri iz Srbije i helikopteri Helikopterskog servisa RS su od juče, od 15 časova do sada izbacili više od 300 tona vode na požarište. Da nisu došla podrška iz Srbije, kompletno Tjentište bi gorilo. To odgovorno tvrdim, kao i što tvrdim da su se požari mogli ugasiti u subotu da su tada odobrili dolazak helikpotera - poručio je Kusturić.

On je naglasio da se na Tjentištu i Sutjesci ulažu danima nadljduski napori, te da su uspjeli da spriječe veliku ekolokšku katastrofu. -U nekoliko navrata su nam pomagali kolege iz Oružanih snaga BiH, ali oni imaju manje kapacitete. Za ova dva dana smo izbacili vode više nego što su OS BiH izbacili od 2005. godine, od kada postoje - dodao je Kusturić.

Direktor Helikopterskog servisa RS zahvalio se vlasniku Hifa oil iz Federacije BiH koji ga je, kako je rekao, juče lično zvao, te donirao 12 tona goriva za gašenje požara.

- Rekao je da će donirati koliko god nam bude trebalo. Ima dobrih ljudi i mi to cijenimo. Ništa od ovoga ne bi bilo da su helikopteri iz Srbije došli u subotu - zaključio je Kusturić.

U Republičkoj upravi Civilne zaštite RS kažu da je požar u stoljetnoj crnogoričnoj šumi na lokalitetu Zelengore, od sinoć je u dobroj mjeri pod kontrolom.

- Danas helikopteri iz Helikopterskog servisa RS, MUP – a Republike Srbije, Oružanih snaga BiH (OS BiH), ljudski resursi iz Republičke uprave civilne zaštite RS, Službe civilne zaštite iz Foče, Nacionalnog parka ,,Sutjeska“, Spasilačke službe ,,Volf“ iz Foče, vatrogasci iz Foče i Gacka, nadjačavaju vatru. Požar je još aktivan, dejstvuje se na njega iz vazduha i djeluja sa tla i definitivno je da su, kakao smo tražili i najavljivali, helikopteri većeg kapaciteta iz Srbije, prevagnuli ka boljoj situaciji na požarištu Zelengore - poručuju iz RUCZ RS.

Požar u rejonu sela Krstače – Granica – Podgorje, u opštini Bileća, i dalje je aktivan, ali je pod kontrolom zahvaljujući djelovanju tri helikoptera koja su juče došla u popodnevnim satima, jedan Helikopterskog servisa RS i dva MUP-a Republike Srbije. Na terenu su vatrogasci i pripadnici Oružanih snaga BiH, civilne zaštite Opštine Bileća, šumari i mještani. Mobilni bazeni su u toku prošle noći napunjeni vodom ukoliko danas opet počnu djelovati helikopteri, što zavisi od stanja u NP „Sutjeska“.

Požar na planini Baba, u Bileći, vatrogasci i lokalni mještani prate i sprečavaju da se proširi prema selima.

U RS u protekla 24 časa registrovano je još 16 vatrogasnih intervencija od kojih je 15 rezultiralo ugašenim požarima u Bijeljini, Palama, Sokocu, Berkovićima, Trebinju, Banjaluci…Deponija smeća u Karakaju je pod nadzorom zbog mogućeg reaktiviranja požara. Republička uprava civilne zaštite RS prati situaciju. Logistički i opdrativno angažovani su na požarima na Zelengori i u Bileći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.