VREMENSKA PROGNOZA

U BiH stiže kratko osvježenje, a onda se vraćaju velike vrućine

U Sarajevu prije podne sunčano, umjereno povećanje oblačnosti u drugom dijelu dana

A. Bešić / Avaz

N. H.

15.8.2024

U Bosni i Hercegovini veći dio dana pretežno sunčano i vruće. Poslije podne u Bosni uz razvoj oblačnosti mogući su lokalni pljuskovi na području Krajine, centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22, na jugu zemlje do 26. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40, lokalno do 42 stepena.

U Sarajevu prije podne sunčano. Umjereno povećanje oblačnosti u drugom dijelu dana. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 19. Najviša dnevna temperatura zraka oko 38 stepeni.

Trodnevna prognoza

U petak 16.8.2024. u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. U drugom dijelu dana usljed razvoja oblačnosti moguć je poneki lokalni pljusak u planinskim područjima. Vjetar slab u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22, na jugu zemlje do 26. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40 stepeni.

U subotu 17.8.2024. u Bosni i Hercegovini i dalje vruće, ali manje stabilno vrijeme. U drugom dijelu dana širom zemlje može biti lokalnih pljuskova i grmljavine. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 22, na jugu zemlje do 26. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40 stepeni.

U nedjelju 18.8.2024. u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno sunčano. U drugom dijelu dana sve više oblaka usljed nastupajućeg ciklona sa zapada koji se očekuje u ponedjeljak. Mogući su i lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21, na jugu zemlje do 25. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38 stepeni.

Biometeorološka prognoza

Nastavlja se period lošijih biometeoroloških prilika. Visoke temperature tokom noći, lošiji san i nemogućnost adekvatnog odmora, dodatno će praviti problem osjetljivim osobama. Kod hroničnih bolesnika moguće su pojačane tegobe u vidu iscrpljenosti, glavobolje, promjene raspoloženja, dekoncentracije. Poželjno je planirane aktivnosti prilagoditi jutarnjim satima, boraviti u rashlađenim prostorijama te provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.