"AVAZ" NA LICU MJESTA

Protestna šetnja zaposlenika NUBBiH: "Ne smijemo dozvoliti da se Nacionalna biblioteka zatvori"

Oni žele proširiti svijest o važnosti NUBBiH i spriječiti njeno gašenje

S protestne šetnje - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16
Dž. Vilajet

15.8.2024

Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUBBiH) održali su protestnu šetnju, koja je nakon okupljanja krenula prema zgradi Vlade FBiH, a nakon toga su nastavili do zgrade Vlade KS i okončali je ispred Vijeća ministara BiH. 

Oni žele proširiti svijest o važnosti NUBBiH i spriječiti njeno gašenje.

Aldin Huskić, predstavnik vijeća uposlenika Nacionalne i univerzitetske BiH, kazao je da je ovo "čin kojim žele animirati nadležne da pokrenu rješavanje pravnog statusa".

- Okupili smo se danas ispred Nacionalne biblioteke te organizovali mirnu protestnu šetnju kojom želimo da ukažemo na probleme s kojim se suočavamo. Glavni problem je što radnici bez neriješenog pravnog finansijskog statusa već peti mjesec nemaju plaću a ni zdravstvenog osiguranja. Ovo je jedan čin prije našeg najavljenog zatvaranja 26. augusta da još danas pokušamo na ovaj način da animiramo nadležne da pokrenu rješavanje pravnog statusa - kazao je Huskić.

Na pitanje da li misli da će ovo imati učinka, Huskić je odgovorio:

- Nadamo se da će evo bar danas uvidjeti da je stvarno i radnicima i građanima, ali i akademskoj zajednici stalo da se spasi Nacionalna biblioteka i da se ne dozvoli da se završi agresija koja je počela 1992., pa da dođemo u situaciju da se Nacionalna biblioteka zatvori.

NUBBiH, institucija koja je osnovana 31. oktobra 1945. godine i koja je preživjela ratne strahote, danas se suočava s opasnošću gašenja zbog neadekvatnog finansiranja i nebrige nadležnih organa, što je nedopustivo za instituciju koja je temelj kulturnog i obrazovnog identiteta naše zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.