POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Kantonalna inspekcija izvršila nadzor vrtića "Bonum": Evo šta je pokazao izvještaj

Utvrđeno ko je kriv što je beba izgrizena, na što su roditelji ukazali prije 15 dana

15.8.2024

Krajem prošlog mjeseca, Alma Bejzić iz Sarajeva, majka jednogodišnje djevojčice, za portal „Avaza“ ispričala je da se njena kćerka kući iz vrtića "Bonum - skriveno blago" vratila s 14 ugriza. Kako je pojasnila, djevojčica bila u vrtiću te je oko 17 sati Almin suprug otišao po dijete.

Potražili pomoć

Otac je kazao da je djevojčica taj dan u vrtić došla u haljinici bez rukava, a vaspitačice su joj obukle majicu preko kako bi se prikrile povrede koje su primijetili tek kad su došli kući.  

Roditelji su odmah potražili liječničku pomoć, a on je nakon pregleda djeteta pozvao policiju. Ovaj slučaj je tako dospio i do institucija te je iz tog razloga u vrtiću izvršen inspekcijski nadzor.

Izvještaj inspekcije

Kontaktirali smo Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove koja nam je ustupila izvještaj nadzora.

- Postupajući kantonalni prosvjetni inspektor je dana 01.08. i 02.08.2024. godine izvršio usmjereni inspekcijski nadzor u PREDŠKOLSKOJ USTANOVI ,,BONUM” SARAJEVO-Podružnica Vrtić Skriveno blago na Ilidži, te u okviru svojih ovlaštenja, između ostalog utvrdio, da je broj radnika i profil stručne spreme radnika u odgojnoj grupi djece uzrasta od 1 godine do 3 godine u suprotnosti sa članom 15.stav (1) i (3) Odluke o pedagoškim standardima i normativima za predškolski odgoj i obrazovanje. S obzirom na to postupajući inspektor je prema Predškoloskoj ustanovi ,,BONUM” Sarajevo- podružnica Vrtić Skriveno blago i odgovornom licu djelovao odgovarajućom upravnom mjerom.

Istovremeno, postupajući po službenoj dužnosti, kantonalni prosvjetni inspektor prijavu je proslijedio i Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo koje u skladu sa članom 40. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo (,,Službene novine Kantona Sarajevo” br.26/8, 21/9, 33/21 i 31/22) vrši stručni nadzor nad radom predškolskih ustanova - odgovorila je za "Avaz" Vildana Brdarić-Vranj, stručni savjetnik za informisanje KUIP.

Član 15. govori o broju i spremi radnika, te je njime određeno da za uzrast djece od 6 mjeseci do 3 godine, u grupama trebaju biti angažovana po dva radnika i to jedan odgajatelj i jedna medicinska sestra, ili dvije medicinske sestre.

Član 15.. Službene novine Kantona Sarajevo

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.