OBJAVIO NA MREŽI "X"

Dodik u Istanbulu finalizira razgovore o autoputu Beograd - Istočno Sarajevo

Naveo je da su dogovorene dionice od Donjeg Vardišta (kod Višegrada) do Istočnog Sarajeva, dužine 130 kilometara i kroz Brčko distrikt u dužini od 33

Milorad Dodik u Istanbulu. Platforma X

N. H.

15.8.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik se na društvenim mrežama pohvalio društvenim mrežama da je u Istanbulu uspio dogovoriti početak gradnje autoputa Beograd - Sarajevo. 

- U Istanbulu sam finalizirao razgovore u vezi s izgradnjom dionice autoputa i brze ceste Beograd - Sarajevo - kazao je Dodik.

Naveo je da su dogovorene dionice od Donjeg Vardišta (kod Višegrada) do Istočnog Sarajeva, dužine 130 kilometara i kroz Brčko distrikt u dužini od 33 kilometra. 

- Očekujem da će biti završene sve neophodne procedure kako bi radovi mogli početi sljedeće godine - poručio je predsjednik manjeg bh. entiteta.

Ranije je na nivou tri države (BiH, Srbija, Turska) dogovorena gradnja autoputa od Beograda do Sarajeva, ali u BiH još nisu počeli radovi, šta više nejasno je i da li postoji konačan dogovor o tome kuda će autoput prolaziti.

Predložene rute su bile preko Bijeljine i Tuzle, odnosno Višegrada i Goražda, a u posljednjoj objavi, Dodik, ipak, nije pomenuo Bijeljinu.

Srbija je autoput skoro u potpunosti završila do granice s BiH, do prijelaza Rača, i sada je potrebno nastaviti ga od ove granice kod Bijeljine dalje ka Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.