MINISTAR SIGURNOSTI

Nešić na Tjentištu: Političko Sarajevo opet ušlo u hodnike nadmudrivanja

Nešić je kazao da se "nalazimo pred velikim izazovom u borbi protiv požara koji već danima ugrožavaju Nacionalni park "Sutjeska"

Nenad Nešić. Fena

FENA

15.8.2024

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić danas je obišao Tjentište i Nacionalni park "Sutjeska", gdje već danima traju napori u borbi protiv požara, uz aktivno učešće nadležnih policijskih agencija i podršku iz Srbije, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Nešić je kazao da se "nalazimo pred velikim izazovom u borbi protiv požara koji već danima ugrožavaju Nacionalni park 'Sutjeska'," jedan od najvažnijih prirodnih resursa BiH.

- Ponosan sam na angažman naših policijskih agencija i nadležnih tijela i posebno zahvaljujem Republici Srbiji na njihovoj nesebičnoj pomoći u ovim kritičnim trenucima. Ovaj zajednički napor pokazuje koliko je važno da budemo solidarni i ujedinjeni kada se suočavamo s ovakvim katastrofama, jer priroda ne poznaje granice, kao ni našu obavezu da je sačuvamo za buduće generacije - kazao je Nešić.

Dodao je da je, nažalost, ovaj požar još jednom na površinu izbacio sve paradokse Bosne i Hercegovine.

- Umjesto da se odmah angažuje sva raspoloživa pomoć iz Srbije, kao bratske zemlje, političko Sarajevo ponovo je ušlo u hodnike političkog i nacionalnog nadmudrivanja. Cijena takvih bespotrebnih rasprava plaća se štetom u našem nacionalnom parku. Pitam se, da li bi se isto desilo da je u pitanju bila pomoć iz Turske, naprimjer - kazao je ministar.

Napominje da nije u pitanju samo borba za spašavanje šuma i ekosistema, već borba za sigurnost i zdravlje građana.

- Zato ćemo nastaviti da pružamo maksimalnu podršku svim timovima na terenu i raditi na jačanju saradnje između naših država u ovim i sličnim situacijama. Ovim putem apelujem na sve građane da budu oprezni i odgovorni, kako bismo zajedno prevenirali dalje širenje požara i očuvali naše dragocjeno prirodno naslijeđe - dodao je Nešić.

Ministarstvo sigurnosti BiH nastavlja da prati situaciju i koordinira sve aktivnosti na terenu, kako bi se požar što prije stavio pod kontrolu.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.