NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Vlada RS prihvatila uvođenje jedinstvenog broja 112 u BiH uz uvažavanje entitetskih nadležnosti

Vlada RS podržava uvođenje evropskog broja za hitne slučajeve uz uvažavanje ustavnih i zakonskih nadležnosti RS

Sa sjednice Vlade RS. Vlada RS

E. Ć.

15.8.2024

Vlada RS prihvatila je informaciju o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o komunikacijama BiH u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve "112", što je korak bliže da se ovaj zakon usvoji na nivou BiH, a broj zvanično uvede.

- Vlada RS podržava uvođenje evropskog broja za hitne slučajeve uz uvažavanje ustavnih i zakonskih nadležnosti RS - saopćeno je iz izvršnog tijela.

U daljem, Vlada RS je zadužila Ministarstvo saobraćaja i veza RS da Ministarstvu komunikacija i transporta BiH dostavi mišljenje na Nacrt zakona o dopuni Zakona o komunikacijama u dijelu koji se odnosi na uvođenje pomenutog broja.

Pored ovoga, Vlada je na sjednici koja je održana u četvrtak, prihvatila i informaciju o cijeni transporta prirodnog gasa po Ugovoru o transportu prirodnog gasa zaključenom 2. februara 2024. godine između "Sarajevo-gasa" iz Istočnog Sarajeva i "Energoinvesta" iz Sarajeva. Vlada RS ovdje konstatuje da je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske, postupajući u skladu sa svojim nadležnostima, donijela rješenje 27. juna 2024. godine kojim se "Sarajevo gasu" odobravaju tarife za pristup transportnom sistemu prirodnog gasa za zonu "Zvornik 1/Karakaj-Kladanj (Starić)" za tarifni period od tri godine, imajući u vidu elemente utvrđene u tarifnom postupku po osnovu kojih je određen regulatorni potrebni prihod.

- U skladu sa odredbama člana 10. Ugovora o transportu prirodnog gasa od 2. februara 2024. godine, te imajući u vidu navedeno rješenje, Vlada je saglasna da se tarife utvrđene istim primjenjuju na cijelu 2024. godinu - rečeno je iz Vlade RS, odakle su zadužili Ministarstvo energetike i rudarstva RS i privredno društvo "Sarajevo gas" da sa usvojenim zaključkom upoznaju naručioca "Energoinvest" i provedu ostale potrebne aktivnosti u cilju ponovnog uspostavljanja nesmetanog transporta prirodnog gasa između ugovornih strana.

Na sjednici je prihvaćena i informacija o Prednacrtu zakona o elektronskim medijima u BiH i Prednacrtu zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima u BiH, te je saglasna sa daljim učešćem predstavnika institucija Republike Srpske u radnoj grupi za pripremu Prednacrta zakona o elektronskim medijima u BiH.

- Vlada je zadužila Ministarstvo saobraćaja i veza da u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade RS predloži kandidate za člana i zamjenskog člana radne grupe za pripremu Prednacrta zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima u BiH - piše u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.