NA LICU MJESTA

Gradilišta turske korporacije u BiH specifična po različitim ulogama vrijednih uposlenica: "Cengiz Insaat" na grandioznim projektima upošljava veliki broj mladih žena

„Cengiz“ je idealan primjer uspješnosti žena i u ovom sektoru, rekla je Šejla Delić

Šejla, Melinda, Džejna, Amina, Lela i Ferida - Avaz
Šejla, Ferida i Lela: Radi u Golubinji - Avaz
Razgovor s uposlenicama Cengiza - Avaz
Šejla Delić  - Avaz
Ferida Hamzić - Avaz
+1

16.8.2024

Radovi na cestovnom spajanju Zenice sa sjeverom države su u punom jeku. Jedna od kompanija koja je za to najzaslužnija je „Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S.“. Rade na dvije dionice. Na dionici Poprikuše – Nemila privode posao kraju. Ova korporacija iz Turske je izvođač radova i na dionici Medakovo – Poprikuše, a trenutno su intenzivne aktivnosti na poddionici koja će spojiti mjesta Medakovo (Tešanj) i Ozimice (Žepče).

Zajednički rad

Posjetili smo ova dva gradilišta, gdje su nas dočekali uvijek pristupačni stručnjaci, voljni podijeliti informacije o svojim projektima. 

Radovi na autoputu. E. Tihak / Avaz

Ovako odgovoran posao često se vezuje za muški spol, no na licu mjesta uvjerili smo se da u značajnoj mjeri doprinos daje veliki broj žena, naročito mladih. Po tome je „Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S.“ specifičan.

Što se tiče radnika iz BiH, broj muškaraca i žena otprilike je podjednak u ovoj kompaniji. Iako se često njihove aktivnosti vezuju za fizičke poslove, treba naglasiti da „Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S.“, osim inžinjera, ima i druge različite sektore, od poslova prevodioca, pravnog i ekonomskog sektora, spremača, kuhara... Tako su priliku za posao dobile i brojne žene.

Šejla Delić je jedna od onih koji su u kompaniji od njenog osnivanja na prostorima naše države. Poslove referenta za administrativne i pravne poslove i prevodioca radi gotovo šest godina. Ističe da je po zanimanju profesor turskog jezika i književnosti, te da je nakon završetka studija kratko radila u prosvjeti, a onda je stigla ponuda od kompanije „Cengiz Insaat“, koju je rado prihvatila.

Šejla Delić. E. Tihak / Avaz

- Po prirodi sam radoznala osoba i uvijek otvorena za nove radne prilike, a upravo multinacionalna kompanija poput „Cengiza“ jeste mjesto za osobe koje vole dinamično i internacionalno okuženje. Raznovrsni poslovni zadaci, komunikacija na stranim jezicima, zajednički rad, pozitivna radna atmosfera, podrška kolega samo su neke od privilegija koje pruža ova kompanija - priča nam Delić.

Različiti kadrovi

Pojašnjava da je u okviru projekta izgradnje dionice Poprikuše – Nemila, koja se realizira u saradnji s EBRD-om i „Autocestama FBiH“, kompanija „Cengiz“ uspješno realizirala ugovor s Federalnim zavodom za zapošljavanje, a tom prilikom je 25 mladih osoba s evidencije nezaposlenih dobilo priliku da se zaposle i steknu iskustvo na projektu od značaja za BiH, a većina njih je ostala u radnom odnosu. Upravo tako su i brojne mlade žene dobile priliku.

Radnica u kuhinji. E. Tihak / Avaz

- Primarna djelatnost kompanije „Cengiz“ jeste građevina, što mnogi povezuju s muškom populacijom, ali mnogi nisu upoznati s raznolikošću poslova u građevinskom sektoru. „Cengiz“ je idealan primjer uspješnosti žena i u ovom sektoru, ali treba naglasiti da građevina pokreće i bezbroj drugih sektora i omogućava zapošljavanje različitih kadrova - govori nam Delić te navodi primjer svojih kolegica Lele Begić, Feride Hamzić, Ene Bilalović i Darije Dizdarević, koje rade s njom u mjestu Golubinja kod Žepča, ali i kolegica Melinde Samardžić, Amina Karajbić, Džejne Buljubašić-Ćatić s projekta Medakovo – Ozimice, koje smo kasnije posjetili.

Naglašava i da je tu još veliki broj kolegica koje obavljaju druge poslove, poput održavanja kampa.

Kompanija „Cengiz“ se rado odazove i na brojne aktivnosti u lokalnim zajednicama gdje provode projekte, a jedan od njih je Sajam zapošljavanja i edukacije. Upravo je zahvaljujući tom sajmu Ferida Hamzić dobila priliku da radi u ovoj kompaniji.

Ferida je iz Zenice i ima 24 godine. Završila je građevinarstvo na Politehničkom fakultetu u Zenici, a isti dan nakon diplomiranja je otišla na Sajam, gdje je upoznala predstavnike ove kompanije. Brzo je stigao poziv za intervju i dobila je posao. Trenutno je najmlađa uposlenica ove kompanije, a radi poslove građevinskog inžinjera u tehničkom odjelu.

Ono što je vrlo interesantno je to da je ona na završnom radu tokom studija obradila temu mogućih problema u tunelu s ocjenom deset, a onda je dobila priliku da radi u kompaniji koja je izvođač radova u tunelu Golubinja, koji će biti najduži u državi. Pojašnjava da nema problema s komunikacijom iako ne govori turski jezik, jer se komunicira i na engleskom.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo što imam priliku raditi s vrhunskim stručnjacima kao što su naš direktor Utku Gok i moji šefovi Emin Ergin i Muamer Hajduk. U ovoj kompaniji sam zatekla veliki broj izuzetno vrijednih ljudi, pozitivnu radnu atmosferu, timski rad, dobru organizaciju i poštovanje zaposlenih - govori za „Avaz“ Hamzić.

Idealna prilika

Lela Begić je po zanimanju profesor turskog jezika i književnosti, a u kompaniji „Cengiz“ od decembra prošle godine obavlja poslove prevodioca u kadrovskoj službi. Ona ima 29 godina.

- U svakodnevnoj sam komunikaciji sa stranim državljanima i na taj način razvijam svoje komunikacijske vještine. U okviru primarnog zanimanja obavljam i razne druge poslove koji moje radno iskustvo čine bogatijim - priča nam Begić te dodaje da joj kompanija „Cengiz“ predstavlja odskočnu dasku, u kojoj je za kratko vrijeme stekla brojna iskustva.

Posebnost „Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S.“ je i ta da radnu atmosferu kod svih uposlenika čini pozitivnom i porodičnom. Ovdje se dijele i radosti i problemi, pa je raditi lako. Jedan je to od razloga što ove vrijedne žene nemaju problema u balansiranju između poslovnih i privatnih obaveza.

Ferida Hamzić nam priča da posao ne nose kući, jer šefovi imaju razumijevanja i sve se stigne uraditi u toku radnog vremena. Dodaje da kao žena nije doživljavala nikakve diskriminacije, te potcrtava da, iako vlada

percepcija da je riječ o muškim poslovima, tokom studija su dvije trećine studenata činile upravo djevojke.

Povratak kući

Posjetili smo i kamp u Golubinji, gdje smo sreli i brojne nasmijane uposlenice na održavanju kampa, ali i u kuhinji. Drugi kamp za drugo „Cengizovo“ gradilište je u mjestu Galovac (Novi Šeher) kod Maglaja.

Tu radi Melinda Samardžić iz Žepča, a ima zvanje magistra hemije. Priča nam da je radila u Sarajevu, a onda se odlučila prošle godine za povratak kući i rad za kompaniju „Cengiz“. Ističe da je presudno bilo to što radi na jednom od najvećih projekata u državi. Angažirana je kao asistent glavnom projekt menadžeru.

- Nikada nisam uočila da se kolege ili nadređeni ponašaju drugačije prema meni kao ženi. Štaviše, doživljavamo samo dobra iskustva i uvažavanja. Uvijek se trude ispoštovati ženski dio kolektiva - govori Samardžić za „Avaz“.

Nove uposlenice

Džejna Buljubašić-Ćatić i Amina Karajbić nedavno su zasnovale radni odnos u „Cengizu“. Džejna je iz Zavidovića, a Amina iz Žepča te rade na poslovima vođenja građevinskih dnevnika, otpremnica i faktura i poručuju da će ovo biti dobro iskustvo za njih s obzirom na to da su dio jedne multinacionalne korporacije.

Amina i Džejna. E. Tihak / Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.