NA DANAŠNJI DAN

Alen Islamović, legenda bh. rokenrola, slavi 67. rođendan

Danas je subota, 17. avgust/kolovoz 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 137 dana

Alen Islamović. Jutarnji.hr

I. P.

17.8.2024

Na današnji dan 1957. godine, u Sokocu, malom mjestu kod Bihaća, rođen je Alen Islamović bh. rok-pjevač, nekadašnji član "Divljih jagoda" i "Bijelog dugmeta". Sviranje gitare učio je uz braću, a u srednjoj školi je sa svojim vršnjacima osnovao prvi bend BAG, u kojem je bio vokalni solist. Kasnije je i u grupi TNT bio vokalist, ali i bas gitarist, a najveće kaljenje kao vokalni solist imao je u periodu 1976. - 1978. godine, gdje je pjevao na velikim igrankama sa starijim i najpopularnijim bendom u Bihaću - BIVIS.

Nakon BIVIS-a Alen se priključuje “Divljim jagodama”, a otkriva i talent za pisanje tekstova, te nastaju najveći hitovi „Motori“, „Šejla“, „Nasmiješi se“… Islamović preuzima ulogu frontmena i vodi bend u visine tadašnjeg jugo roka. Album „Motori“prodat u 400.000 primjeraka, a bend pravi velike turneje koje su bile rasprodate od Makedonije do Slovenije. Redaju se albumi „Čarobnjaci“, „Vatra“ i drugi. Tih godina “Jagode” postaju atrakcija, osvajaju titulu najbolje rok grupe, imaju gitaristu godine i Alena kao rok pjevača godine.

Godine 1985., “Jagode” potpisuju ugovor s kućom u Londonu i odlaze snimati album za zapadno tržište. Odsvirali su legendarni koncert u “Marquee klubu”, gdje su svirali “The Beatlesi”, “Led Zeppelin”, “The Who”, “Rolling Stonesi”... Legendarni londonski klub bio je svjetska atrakcija. Ko je tu svirao - postao je i svjetska zvijezda.

Nakon povratka iz Londona Alen se priključuje “Bijelom dugmetu”. Nastaje hit „Hajdemo u planine“,koji su pjevušili i stari i mladi. Album je prodat u 800.000 primjeraka i srušio je sve rekorde “Dugmeta”.

Solo karijera

Svoj prvi solo projekt „Haj' nek' se čuje čuje“ Islamović izdaje krajem 1989. U Bihaću 1990. otvara diskoteku “Holivud”, gdje mu gostuju mnoge ličnosti sa estrade pa se tih godina bavi biznisom.

Krajem 1992. ratne godine u Bihaću i Bosni i Hercegovini izlazi iz opkoljenog grada i priključuje se estradi Bosanaca u dijaspori te izdaje album „Gdje je moj rođeni brat“. Putujući po svijetu i svirajući izbjeglicama otkriva patnje svog naroda i piše pjesme. Uradio je mnogo humanitarnih koncerata za Bosnu i Hercegovinu. Sljedeći album „Bauštelac“ dovodi ga u dijaspori do najslušanijeg pjevača 1994. godine. Da bi zaokružio svoj rad od 1980. pa do 1994. godine, okuplja bend i snima u dijaspori live album „Live eurotour 95./96.“, na kojem se nalaze najljepše pjesme koje je pjevao s “Jagodama” i “Dugmetom” i sa svojih projekata.

Farma “Islamović”

Godine 1997., Alen je opremio jedan studio za svoje potrebe i snimio album „Samo nebo zna“, a 2002. osniva se bend 4 ASA čiji sastav su činili: bubanj – Slavko Pintarić Pišta, bas gitara – Vlado Kalember, ritam gitara – Alen Islamović, solo gitara – Jurica Pađen i klavijature – Rajko Dujmić.

Godine 2007., Alen dolazi na ideju da organizira svjetsku turneju s bivšim pjevačima “Bijelog dugmeta”, Željkom Bebekom i Mladenom Vojičićem Tifom. Turneja se rasprodala po cijelom svijetu i trajala je 18 mjeseci s 40-ak velikih koncerata.

Danas Alen najviše vremena provodi u rodnom Bihaću na svojoj plantaži lješnjaka, a osim lješnjaka, farma “Islamović” proizvodi i rakiju od najkvalitetnijih jabuka s obala rijeke Une. 

Jozef Dobrovski. Polishweekly.com

Rođen češki slavist Jozef Dobrovski, “otac slavistike”

1753. - Rođen češki slavist Jozef Dobrovski (Joseph Dabrowski), “otac slavistike”, tvorac češke gramatike i gramatike staroslavenskog jezika, centralna ličnost češkog narodnog preporoda. Proučavao je sve slavenske jezike i književnosti, posebno rad slavenskih prosvjetitelja Ćirila i Metodija, slavenske azbuke i staroslavenski jezik. Djela: "Historija češkog jezika i književnosti", "Gramatika češkog jezika", "Gramatika staroslavenskog jezika", slavističke zbirke "Slavin", "Slovanka".

1834. Preminuo Husein-kapetan Gradaščević, Zmaj od Bosne, general koji se borio za bosansku autonomiju u Osmanskom Carstvu. Kad je Dželaludin-paša otrovao njegovog brata Murata 1821. godine, Gradaščević se našao na čelu Gradačačke vojne kapetanije. Mladi Husein je tokom svog kapetanstva razvio reputaciju mudrog vladanja i tolerancije, te je postao jedan od najpopularnijih osoba u Bosni. Godine 1831., Gradaščević je izabran za vođu pokreta za Bosansku autonomiju, a 18. jula iste godine savladao je vojsku pod zapovjedništom velikog vezira u blizini Štimlja na Kosovu. Odlučuje da ne nastavi pohod i vraća se u Bosnu, gdje su ga njegovi vojnici proglasili novim vezirom 12. septembra. Međutim, 1832. godine pokret za autonomiju je izgubio prednost u ratu. Nakon niza manjih okršaja, ključna bitka se dogodila 17. i 18. maja izvan Sarajeva. Bosanska vojska je poražena nakon što Hercegovačko pojačanje stiže i pridružuje se Osmanlijskoj vojsci. Gradaščević je morao bježati u Habsburšku monarhiju, a potom u Istanbul. Bio je legenda u svom dobu, a danas je bosanski narodni junak i jedna od najuglednijih ličnosti u historiji Bosne i Hercegovine.

1868. - Umro kotorski moreplovac kapetan Ivo Vizin, prvi Jugosloven koji je oplovio Zemlju. Na putovanje oko svijeta krenuo je iz Belgije, 11. februara 1852., malim brodom "Splendido", sa 11 članova posade i nesigurnim geografskim kartama, i poslije mnogih iskušenja uplovio u Trst 30. avgusta 1859. Tršćanska općina ga je proglasila počasnim građaninom i dodijelila mu počasnu zastavu za velike zasluge u pomorstvu.

1893. - Rođena američka filmska glumica Me Vest (Mae West), koja se iskazala kao izuzetan komičar. Filmovi: "Seks", "Dijamantska Lili", "Nisam anđeo", "Klondajk Eni", "Svaki dan je praznik", "Idi na zapad, mladi čovječe", "Mura Brekendridž", "Učinila mu je krivo".

1908. - Umro srbijanski pisac Radoje Domanović, najveći srpski satiričar. Od 1905. do smrti bio je šef korektora Državne štamparije u Beogradu. Uređivao je satirični list "Stradija". Počeo je realističkim pripovjetkama iz seoskog života, ali je ubrzo počeo da piše satiru, stvorivši djela univerzalne vrijednosti. Djela: satirične pripovijetke "Stradija", "Vođa", "Danga", "Mrtvo more".

1923. - Rođena Mira Stupica, jedna je od najcjenjenijih srpskih i jugoslavenskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumica. Debitovala je 1941. godine u pozorištu. Godine 1955., zajedno sa suprugom Bojanom Stupicom odlazi u Zagreb, gdje glumi u Hrvatskom narodnom kazalištu do 1957., nakon čega se vraća u Beograd. Rad na filmu započela je 1951. godine, od kada je ostvarila gotovo 50 filmskih i televizijskih uloga. Mira Stupica starija je sestra slavnog glumca Bore Todorovića .

Robert de Niro. Netflix.com

Rođen američki filmski glumac Robert de Niro

1943. - Rođen američki filmski glumac Robert de Niro, jedna od najvećih svjetskih filmskih zvijezda krajem 20. vijeka, dobitnik Oskara za uloge u filmovima "Kum Dva" i "Razjareni bik". Ostali filmovi: "Taksista", "Dvadeseti vijek", "Bilo jednom u Americi", "Lovac na jelene", "Njujork, Njujork", "Vrelina", "Obožavalac".

1953. - Njemačko-rumunska književnica Herta Miler (Müller), poznata po svojim djelima koja vjerno prikazuju teror režima Nikolaja Čeaušeskog, rođena je na današnji dan. Herta je tokom 1990-ih postala svjetski renomirani autor, a njena djela su prevedena na više od 20 jezika. Također joj je uručeno više od 20 nagrada, te, kao kruna karijere, Nobelova nagrada za književnost 2009. godine.

1960. - Rođen Šon Džastin Pen (Sean Justin Penn), američki filmski glumac i reditelj. Dobitnik je dva Oskara za najbolju glavnu ulogu. Najpoznatiji je po ulogama žestokih, često nesimpatičnih likova bez smisla za humor. Penov privatni život počeo je privlačiti medije nakon što se oženio pop zvijezdom Madonom (Madonna), 1985. godine.

1996. - S kosmodroma u Bajkonuru u vasionu je poletjela prva Francuskinja Klaudija Dešaj (Claudie Deshays), koja je potom provela 16 dana u naučnoj misiji na ruskoj svemirskoj orbitalnoj stanici "Mir".

2015. - Umro Arsen Dedić, hrvatski kompozitor, književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor. Autor je i izvođač više desetaka šansona te pobjednik mnogih muzičkih festivala. Slovi za jednog od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj i uopće na Balkanu. Na estradnoj sceni se pojavio 1969. godine, kada je objavio svoj prvi album „Čovjek kao ja“, koji je vrtoglavom brzinom dospio na vrh tadašnje top-ljestvice prodatih albuma. Uz muziku, objavio je više zbirki lirike. Prevodio je i obrađivao poznate šansonijere i autore. Njegove pjesme su prevodili i obrađivali mnogi izvođači, a sâm je pisao za mnoge poznate hrvatske estradne umjetnike, najviše za suprugu Gabi Novak, klape i Ibricu Jusića. Veliki dio njegovog opusa čini i primijenjena muzika za televiziju, film i pozorište. Bio je član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva pisaca. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.