ZNAČAJAN DATUM ZA DRŽAVU

Oblježena 79. godišnjica nezavisnosti Republike Indonezije

Povećan je i broj turističkih posjeta BiH, ali i Indoneziji, istakao je ambasador

Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
+6
FENA

17.8.2024

Ambasador Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini Roem Kono je za 79. godišnjicu Dana nezavisnosti države, upriličio prijem za zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine.

Indonezija je 17.augusta, 1945 godine stekla nezavisnost nakon nekoliko stoljeća vladavine Holandije (Nizozemske), stoga je 17.august jako značajan za građane te države.

Od ove godine, kako je ambasador Kono kazao zvanična ceremonija se održava u novom glavnom gradu Nusantara, a organizator ceremonije je predsjednik Indonezije Joko Widodo, poznat kao Jokow.

Ambasador Kono je, pored ostalog, u izjavi za Fenu naglasio da BiH i Indonezija imaju jako dobre bilateralne odnose - unaprijeđena je trgovinska razmjena, povećan je izvoz iz Indonezije prema BiH i to za 150 posto.

Također, u BiH povećan je broj radnika iz Indonezije, te u sektoru ugostiteljstva već radi oko 60 građana Indonezije.

- Povećan je i broj turističkih posjeta BiH, ali i Indoneziji. Posljednjih godina broj turističkih posjeta povećan je za četiri posto. Kulturna saradnja je također na visokom nivou – istakao je ambasador.

Kono smatra da bi bilateralni odnosi, posebno u trgovinskoj razmjeni, mogli biti i bolji ukoliko se potpišu sporazumi o saradnji. Jer, kako je obrazložio, roba iz Indonezije u BiH dolazi putem treće države, i to uzrokuje povećanje cijena proizvoda.

Očekuje da bi u skoroj budućnosti mogli biti potpisani memorandumi, sporazumi o boljoj trgovinskoj saradnji.

Na svečanoj ceremoniji obilježavanja 79. godišnjice nezavisnosti Republike Indonezije u Sarajevu, pročitana je zakletva vjernosti očuvanja integriteta države, te odata počast herojima te zemlje.

Gostima i zvanicama na prijemu poslužena je i torta od žute riže, tumpan, koja simbolizira 'vulkanske planine'.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.