VELIKI PROBLEM

Prijevoznici na granicama čekaju satima: UIOBiH nedostaje blizu 1.000 radnika!

Predsjednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić kaže da su pozivi vozača i prijevoznika u posljednje vrijeme sve brojnije

Na pojedinima se za ulazak na terminal čeka od 24 do 48 sati. Facebook

Alen Bajramovic

18.8.2024

Informacije o gužvama na graničnim prijelazima svakodnevica su tokom ljeta, ali za razliku od putnika, vozači kamiona zbog carinskih procedura na granicama provedu sate, pa čak i dan ili dva.

Tri dana

Predsjednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić kaže da su pozivi vozača i prijevoznika u posljednje vrijeme sve brojniji, jer su prijelazi Bosanska Gradiška, Rača, Pavlovića most, Izačić, Bosanski Brod veoma opterećeni, na pojedinima se za ulazak na terminal čeka od 24 do 48 sati, a potom i na terminalu još dan.

- Zaista je neizdrživo. Lično sam pokušao da razgovaram s carinskim radnicima na Pavlovića mostu, jer sam zatekao kolonu i kolaps između dva mosta. Razlog čekanja je nedostatak radnika. Na tom graničnom prijelazu imate samo dva radnika UIOBiH koji rade i na ulazu i na izlazu roba, a bukvalno se služe samo jednim pečatom. Dva radnika koji trče tamo i ovamo i dobacuju pečat kako bi ovjerili papire, nemaju vremena ni da odu u toalet - kaže Grbić.

Grbić: Zaista je neizdrživo. Facebook

Osim zdravlju ljudi u vozačkim kabinama, visoke temperature prijete i kvarljivim robama, a zadržavanja na granicama povećavaju troškove transporta. Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji u Upravi za indirektno oporezivanje predviđeno je 3.319 radnih mjesta, ali trenutno radi samo 2.337 ili oko 70 posto od potrebnog broja.

U UIOBiH kažu za “Avaz” da je više od 57 posto uposlenih angažirano na carinskim poslovima.

- U 2023. godini 242 zaposlena ili više od 10 posto otišlo je u penziju ili napustilo UIO. Slična situacija očekuje se i u ovoj godini. Zbog budžetskih ograničenja i sporog procesa zapošljavanja, postoji značajan jaz između broja sistematizovanih i popunjenih radnih mjesta. UIO je suočena i s nepovoljnom starosnom strukturom radnika, jer 19 posto zaposlenih ima 60 godina ili više, a 49 posto je starije od 50 godina - kažu za “Avaz” iz UIOBiH.

Jek sezone

Tokom turističke sezone otvaraju se i sezonski granični prijelazi, što je dodatni teret službenicima, koji se premještaju iz sjedišta, ali u UIO navode da se kolone na granicama ne stvaraju zbor carinske službe, već su posljedica povećanog saobraćaja, kontrole putnih isprava, viza, ali i stanja graničnih prijelaza s nedovoljno saobraćajnih traka.

- Novim budžetom za 2024. godinu odobren je prijem 50 pripravnika - 25 ekonomista, 15 inžinjera i 10 pravnika. UIO će krajem septembra raspisati i dva javna oglasa za prijem novih izvršilaca, čime bi se poboljšala ukupna kadrovska slika. Na taj način dio zaposlenih bit će raspoređen po regionalnim centrima i u Glavnoj kancelariji UIO u svim organizacionim jedinicama - navode iz UIOBiH.

Loša infrastruktura

Iz UIO na naš upit odgovaraju da je većina graničnih prijelaza davno izgrađena te da je zastarjela infrastruktura.

- Oprema za hlađenje i grijanje, koja je u funkciji više od 20 godina, zahtijeva zamjenu u skladu s relevantnim standardima. Novoizgrađeni prijelazi u BiH ispunjavaju međunarodne standarde, ali veći broj njih ne. Modernizacija graničnih prijelaza dio je šireg procesa integracije BiH u EU, gdje su visoki standardi za upravljanje granicama ključni za članstvo u Šengen zoni, kao i za olakšavanje međunarodne trgovine i putovanja - kažu u UIOBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.