REAKCIJE

Delić kritikovao Našu stranku: Omalovažavanje vjerskog obreda nije prihvatljivo ni u kojem kontekstu

Svako malo svjedočimo “nesretnim” incidentima u kojima se kroz ironične izjave u javnom prostoru vrijeđaju vjerski osjećaji, ističe Delić

Delić: Omalovažavanje vjerskog obreda nije i ne može biti prihvatljivo ni u kojem kontekstu. Fena

FENA

18.8.2024

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić danas je reagovao na saopćenje Naše stranke u vezi sa komentarima o pozivu reisu-l-uleme Huseina Kavazovića vjernicima da uče kišnu dovu.

- Svako malo svjedočimo “nesretnim” incidentima u kojima se kroz ironične izjave u javnom prostoru vrijeđaju vjerski osjećaji velikog broja građana. Posebno zabrinjava činjenica da se na meti ovakvih komentara našao ne samo vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema, već i jedan od važnijih vjerskih obreda muslimana – dova, molitva koja ima duboko značenje u životima vjernika - navodi Delić.

Čin obraćanja Bogu

Dodao je da je važno naglasiti da dova, kao molitva, nije isključivo muslimanska praksa, te da je ona je prisutna u svim velikim religijama i predstavlja čin obraćanja Bogu, traženja pomoći, zaštite ili zahvalnosti.

- Njena univerzalnost i duhovna težina čine svaki pokušaj njenog omalovažavanja neprimjerenim i bolnim za vjernike, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost. Naša stranka, koja se u ovom slučaju oglasila u odbranu ironije kao načina izražavanja, ovim činom je, nažalost, propustila priliku da prepozna osjetljivost teme i važnost poštovanja vjerskih osjećaja svih građana. Omalovažavanje vjerskog obreda nije i ne može biti prihvatljivo ni u kojem kontekstu, jer takvi postupci narušavaju duh suživota i tolerancije, vrijednosti na kojima se temelji naše društvo, a koje deklarativno zagovara i Naša stranka - istakao je Delić.

Temeljna vrijednost 

Naveo je da je sloboda govora temeljna vrijednost svakog demokratskog društva, ali da ona dolazi s odgovornošću.

- Ne možemo pod izgovorom slobode govora opravdavati izjave koje vrijeđaju vjerske osjećaje ili omalovažavaju vjerske obrede. Sloboda govora ne podrazumijeva pravo na širenje netrpeljivosti ili nepoštovanja prema drugima, već zahtijeva promišljeno i odgovorno izražavanje koje doprinosi zajedničkom dobru i društvenoj harmoniji. Politički analitičari nisu komičari i kao takvi imaju značajnu ulogu u oblikovanju javnog mnijenja, a sa tom ulogom dolazi i odgovornost za izgovorenu riječ. Korištenje ironije za izražavanje netrpeljivosti prema bilo kojoj vjerskoj zajednici nije samo neprofesionalno, već i opasno, jer potiče na podjele i konflikte. Komičari, s druge strane, ako su dobri i duhoviti, zabavljaju ljude i olakšavaju im tešku svakodnevnicu. Koristim priliku da pozovem sve javne ličnosti i političke stranke da pokažu odgovornost u svojim istupima i da kroz svoje djelovanje promiču dijalog, međusobno razumijevanje i poštovanje različitosti koje čine naše društvo bogatijim i snažnijim - poručio je Delić.

Samo tako, istakao je, možemo osigurati da Bosna i Hercegovina ostane zemlja u kojoj se svi građani osjećaju slobodno, sigurno i poštovano, bez obzira na svoje vjersko ili etničko porijeklo i pripadnost, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Komentirala poziv reisa

 Podsjećamo, Naša stranka danas je oštro osudila govor mržnje upućen Ivani Marić i hajku koja je protiv nje pokrenuta zbog statusa u kojem šaljivo komentira poziv reisu-l-uleme Huseina Kavazovića vjernicima da uče kišnu dovu, saopćeno je iz te stranke.

- Posebno osuđujemo političare koji su svojim stavovima doprinijeli atmosferi linča. Političari, ako već nemaju hrabrosti štititi slobodu govora, onda bi trebali o tome šutjeti, a nikako podgrijavati negativne tenzije prema bilo kome. Duboko smo svjesni da ironija iskazana prema bilo kojoj vjerskoj pojavi kod vjernika može izazvati negativna osjećanja, ali se borimo za društvo u kojem ta činjenica ne smije ni kod kog izazivati strah da svoj stav o vjeri iznosi javno čak i ako on nije po mjeri vjernika. Jednako kao što smo za potpuno otvoreno ispoljavanje vjere i vjerskih osjećanja - navodi se u saopćenju Naše stranke. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.