ISTIČE ROK

Sindikat radnika u zdravstvu KS: Vlada se mora izjasniti o novom kolektivnom ugovoru ili idemo u štrajk

Radnici u zdravstvu ispred zgrade Vlade KS uzvikivali: "Nihade, lopove" i "lopovi, lopovi"

Sindikat: Kolektivni pregovori. Facebook

Dž. R.

21.8.2024

Sindikat radnika u zdravstvu KS navodi da se bliži istek roka za dostavu izjašnjenja Vlade Kantona Sarajevo o prijedlogu za izmjenu Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje KS.

Kolektivni pregovori

- Poznato je da od juna tekuće godine vodimo kolektivne pregovore sa Vladom KS te da do kraja tekućeg mjeseca očekujemo izjašnjenje, odnosno stav Vlade KS u vezi s povećanjem neto satnice u oblasti zdravstva .

Prema dogovoru sa kantonalnim ministrom zdravstva Enisom Hasanovićem, na sjednici Vlade Kantona Sarajevo koja treba biti održana sutra, ministar Hasanović će iznijeti naš zahtjev, koji je usaglašen sa drugim sindikata iz oblasti zdravstva, a kojim se traži povećanje neto satnice na 3,70KM.

Kao odgovor na razumijevanje ministra Hasanovića u vezi sa zahtjevom za povećanje plaća radnika u zdravstvu i iznalaženjem modusa za udovoljavanje zahtjevu, te kao doprinos zajedničkom cilju zaštite i optimalnog funkcioniranja javnog zdravstvenog sistema na području Kantonu Sarajevo, Sindikat radnika u zdravstvu u KS je odustao od drugih zahtjeva za izmjenu i dopunu kolektivnog ugovora, insistirajući sada na povećanju neto satnice.

Ostali će zahtjevi biti predmet pregovora za novi kolektivni ugovor, koje ćemo započeti u narednom periodu, a u kojim ćemo insistirati i na izradi platnih razreda - ističe se u saopćenju Sindikata.

Povećanje satnice

Radnici u zdravstvu ispred zgrade Vlade KS uzvikivali: "Nihade, lopove" i "lopovi, lopovi".

Dodaju kako očekuju pozitivan ishod i okončanje kolektivnih pregovora na obostrano zadovoljstvo jer nema razloga da se ne prihvati povećanje neto satnice budući da su i prihodi Zavoda zdravstvenog osiguranja KS u stalnom porastu.

- Primjera radi, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je nedavno, tačnije 09. augusta potpisala kolektivni ugovor za oblast zdravstva u ovom kantonu, tako da su sada plaće radnika u zdravstvu u ZDK zavisno od grupe složenosti poslova, veće od 15 do 20 posto u odnosu na plaće radnika u zdravstvu u KS.

U ovom kantonu neto satnica iznosi 3,10 KM, a u KS 3,07 KM. Prihod Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK iznosi približno 230 miliona KM, od čega 60 posto ide na plaće radnike u zdravstvu, dok je prihod Zavoda zdravstvenog osiguranja KS 513 miliona KM, od čega je, prema našim saznanjima, iznos neraspoređenog viška prihoda nad rashodima iskazan u iznosu 190 miliona KM.

Na kraju, ponavljamo, od izjašnjenja Vlade KS o prijedlogu za izmjenu Kolektivnog ugovora, koji očekujemo nakon sutrašnje sjednice, a najkasnije do kraja tekućeg mjeseca, odredit ćemo naše naredne sindikalne aktivnosti.

Da li će to biti početak pregovora za novi kolektivni ugovor ili organizovanje protesta, protestnih šetnji i štrajka, uključujući i svakodnevni boravak ispred Vlade KS, zavisi isključivo od Vlade KS - naglašava se, između ostalog, u saopćenju Sindikata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.