ISTRAŽIVANJE DEI BIH

Članstvo u EU podržava 71.2 posto građana BiH: 83.8 posto u FBiH, 48.3 u RS

Iz DEI BiH su saopćili da je istraživanje provedeno CATI metodom, na uzorku od 1.200 ispitanika iz cijele države

DEI BiH: Sprovedeno istraživanje. DEI BiH

Alen Bajramovic

21.8.2024

U slučaju raspisivanja referenduma za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju za članstvo bi glasalo 71.2 posto, odnosno sedam od 10 građana naše zemlje, pokazalo je istraživanje Direkcije za evropske integracije BiH, koje je provedeno u junu ove godine. Ulazak u EU bi podržalo 83.8 posto stanovnika u Federaciji BiH, 48.3 posto u RS i 75.1 posto ispitanika u Brčko distriktu BiH.

Iz DEI BiH su saopćili da je istraživanje provedeno CATI metodom, na uzorku od 1.200 ispitanika iz cijele države.

Procenat podrške

- Procenat podrške kod ispitanika iz FBiH i RS smanjen je za oko dva posto u odnosu na prošlu godinu, a blagi porast podrške ulasku u EU od 3.6 posto zabilježen je kod ispitanika iz Brčko distrikta BiH. Tri najvažnija razloga podrške članstvu u EU među ispitanicima su sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala (35.1 posto), garancija trajnog mira i političke stabilnosti (32.3 posto) i poštivanje zakona i propisa (19.9 posto). Najvažniji razlog među ispitanicima koji ne podržavaju ulazak BiH u EU su veći troškovi života i porezi (43.7 posto), prevelika centralizacija (13.7 posto), iseljavanje stanovništva (12.8 posto), gubitak raznolikosti kultura (12.5 posto) i povećanje birokratije (7.5 posto) - navode iz Direkcije.

Kandidatski status i donošenje odluke EU o početku pristupnih pregovora sa BiH zadržali su optimizam među građanima pa 39,6 posto ispitanika vjeruje da će BiH ući u EU za najviše 10 godina, dok je ukupan procenat onih koji smatraju da BiH nikada neće ući u EU u padu (24.4 posto). Među ispitanicima je nastavljen trend podrške mišljenju da evropski put BiH nema alternativu, pa takav stav dijeli 53.9 posto građana. Većina ispitanika (54.6 posto) očekuje da bi se, nakon ulaska BiH u EU, životni standard građana značajno poboljšao. Prema mišljenju najvećeg broja ispitanika (42.2 posto) najveću korist od ulaska BiH u EU će imati mladi, a zatim političari, poduzetnici, te studenti i istraživači, a najmanje poljoprivrednici.

Politizacija procesa

- Najviše ispitanika (34.4 posto) smatra da politizacija procesa u najvećoj mjeri otežava integraciju BiH u EU, a razlog koji kod ispitanika bilježi rast je unutrašnje stanje u EU (13.6 posto). Građani nastavljaju prepoznavati reforme kao neophodne za unaprijeđenje svakodnevnog života, a prema mišljenju svakog drugog građanina (41.6 posto) najpotrebnija reforma je borba protiv korupcije. 

Najveći broj ispitanika (59 posto) i dalje prepoznaje EU kao najvećeg donatora sredstava BiH – saopćeno je iz DEI BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.