STRAVIČAN SLUČAJ U BIH

UNESCO i UNICEF se oglasili o tragediji u Sanskom Mostu: "Škole moraju biti mjesto nade, a ne nasilja"

Iz UN-ovih misija u Bosni i Hercegovini su izrazili spremnost da pomognu vlastima u ovim teškim trenucima

Oglasili se UNESCO i UNICEF. Avaz

N. H.

22.8.2024

UN-ove misije u Bosni i Hercegovini - UNESCO i UNICEF oglasili su se nakon što se u Sanskom Mostu dogodio stravičan zločin u kojem su ubijene tri osobe.

Poručili su da "misli i saučešće upućujemo porodicama onih koji su izgubili živote dok su se pripremali za početak nove školske godine u Mješovitoj srednjoj školi u Sanskom Mostu, kao i svima onima koji su pogođeni ovim tragičnim događajem"

- Iako nijedno dijete nije povrijeđeno, izazvani su osjećaji straha i uznemirenosti među učenicima, školskim osobljem i porodicama, čime će se negativno obilježiti početak nove školske godine - poručili su iz UNESCO-a i UNICEF-a.

Naveli su da škole ne smiju biti mjesta gdje se dešava nasilje, te da moraju biti mjesto nade, optimizma i mjesta gdje se kreira bolji svijet. 

- Škole ne smiju biti mjesta u kojima se dešava bilo kakav oblik nasilja. Pa ipak, ovo je druga pucnjava u školi, unutar proteklih 18 mjeseci u Bosni i Hercegovini - stoji u saopćenju UN-ovih misija u BiH.

Iz UN-ovih misija u Bosni i Hercegovini su izrazili spremnost da pomognu vlastima u ovim teškim trenucima.

- UNICEF i UNESCO u Bosni i Hercegovini ostaju posvećeni radu sa institucijama širom zemlje kako bi osigurali sigurnost u školama. Želimo izraziti solidarnost sa lokalnom zajednicom i spremni smo da pomognemo vlastima kako bismo osigurali da škole budu mjesta u kojima se cijela zajednica, uključujući nastavnike i djecu, osjeća sigurno i podržano - naveli su iz UNESCO-a i UNICEF-a.

Na kraju saopćenja su pozvali javnost i medije da se suzdrže o spekulacijama o motivima, postavljanja i dijeljenja slika ili videa tragedije, ističući da bi to moglo ostaviti engativne posljedice na djecu, nastavnike, njihove porodice, kao i na širu zajednicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.