SARAJEVO

Komemoracija povodom smrti novinara, publiciste Mustafe Borovića: Bio je živa enciklopedija BiH

Prigodnim govorima od Mustafe Borovića su se oprostili njegove kolege, saradnici i prijatelji iz FENA-e i drugih medijskih kuća

Komemoracija povodom smrti novinara Mustafe Borovića - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
FENA

23.8.2024

Komemoracija povodom smrti novinara, publiciste i dugogodišnjeg urednika u Federalnoj novinskoj agenciji Mustafe Borovića, koji je iznenada preminuo 21. avgusta u 67. godini života, održana je danas u Sarajevu.

Kako su kazali njegove kolege, prijatelji, Borović je bio "živa enciklopedija BiH, briljantna intelektualna figura", osoba koja je plijenila osebujnim smislom za humor, te profesionalnošću, kolegijalnošću i humanošću.

Odan profesionalnim principima

Prigodnim govorima od Mustafe Borovića su se oprostili njegove kolege, saradnici i prijatelji iz FENA-e i drugih medijskih kuća Elmir Huremović, Fedžad Forto, Zehrudin Isaković, Hana Imamović, te bratić Nermin Borović.

Prema riječima direktora FENA-e Elmira Huremovića, "Mustafa je bio oslonac, mentor i učitelj mnogima od nas, a ono što će nam najviše nedostajati je njegova ljudskost".

- Njegovo razumijevanje i posvećenost ljudima i poslu, činili su ga ne samo izuzetnim profesionalcem, nego i osobom od koje smo svi mogli učiti. Uvijek je bio spreman saslušati, pomoći i pružiti podršku, bez obzira na okolnosti. 

Musina ostavština u FENA-i, ali i u životima svih nas, živjet će kroz sjećanja, vrijednosti koje nam je prenio i rad kojim je inspirisao generacije novinara. Naš Musa će ostati upamćen po svojoj toplini, skromnosti i velikom srcu – istakao je direktor Huremović.

Kao novinar koji je do kraja bio odan profesionalnim principima svog poziva, Mustafa Borović je imao jezgrovit, jasan stil, težio je objektivnosti, poštenju i istini.

U fokusu svog interesa, kako je rekao nekadašnji direktor FENA-e i prijatelj Mustafe Borovića Zehrudin Isaković, Mustafa je u svome radu uvijek stavljao korist zajednice i društva.

- Bio je snažan i odan patriota, jer je Bosnu i Hercegovinu volio i čuvao kao zjenicu oka. Nebrojeno puta je dokazao da je za nju bio spreman umrijeti. Svi koji ga znaju, znaju i da je svoj rodni kraj, svoju Ustikolinu volio više od sebe. Bio je jako privržen porodici. Volio je ljude, bio strpljiv. Bio je dobar čovjek. Za takve ljude Džennet i postoji – kazao je Isaković.

Kao intelektualna veličina, prema riječima urednika u FENA-i Fedžada Forte, Mustafa Borović je bio živa enciklopedija BiH, a posebno svog rodnog kraja.

- Satima je mogao pričati nevjerovatno zanimljive priče o svojoj Foči i Fočacima. I nakon što je otišao u penziju pričali smo o njemu svaki dan, nikada niko nije toliko nedostajao Feni nakon odlaska u penziju kao on. Toliko će nam nedostajati njegov humor, njegove šale, njegova ljudskost – rekao je Forto.

Kao mlada novinarka, 2004. godine, Hana Imamović je u Mustafi Boroviću, kako je kazala, imala veliku podršku.

- Musa je uvijek zadnji ostajao u redakciji. Slagao je riječi u rečenice, kucajući s dva prsta, ali je proizvodio čuda. Kao šef, urednik, davao mi je najkompleksnije zadatke, vjerovao je u mene, ali i ja u njega – prisjetila se Imamović.

Također se od Mustafe Borovića oprostio i njegov bratić Nermin, koji je kazao da je bio dobar amidža, dobar borac, "bio je institucija“.

Borović je rođen 1957. godine u Pauncima kraj Foče. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Foči, Fakultet političkih nauka - Smjer žurnalistika u Sarajevu. Novinarstvom se profesionalno bavio od aprila 1981. godine, radeći u listu "Fočanske novine" i Radio Foči, a potom je bio novinar, glavni urednik i direktor regionalnog lista "Drinske novosti" u Goraždu. Deset godina bio je dopisnik sarajevskih "Večernjih novina" iz jugoistočne Bosne.

Obišao je većinu ratišta

U toku agresije na BiH bio je pripadnik Oružanih snaga BiH i obavljao komandne dužnosti u 182. viteškoj brigadi i Ratnom predsjedništvu općine Foča, ne zaboravljajući profesiju kojom se bavi. Uredno je bilježio i objavljivao dirljive priče o borcima i njihovim sudbinama, odbrani od agresije i stradanju bosnjačkog naroda, posebno istočne Bosne, u "Večernjim novinama", "Drini" i "Ljiljanu".

Kao ratni reporter obišao je većinu ratišta u zoni odgovornosti Armije BiH. Dio tih zapisa iz rata sadržan je u nekoliko autorskih i biografskih knjiga.

U Federalnoj novinskoj agenciji je bio zaposlen od 2007. godine na mjestu zamjenika glavnog urednika i urednika DESK-a, a prije dvije godine je penzionisan.

Dženaza Mustafi Boroviću bit će klanjana danas u rodnom mjestu Paunci kod Foče, poslije ikindija-namaza, gdje će biti i ukopan na mezarju Ruganje - Paunci. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.