ODRŽAVANI PROTESTI

Video / Pogledajte kako mašine napuštaju vrelo Une

Borba za rijeku Unu, u selu Donja Suvaja, koje se nalazi u Hrvatskoj je trajalo danima

Odlazak mašina s vrela Une. Facebook

Z. K.

24.8.2024

Mašine napustile vrelo rijeke Une. Borba za rijeku Unu, u selu Donja Suvaja, koje se nalazi u Hrvatskoj je trajalo danima, a brojni građani i aktivisti su ustali, kako tvrde, nelegalne gradnje male hidroelektrane, koja bi uništila izvor jedne od najljepših rijeka u Evropi.

Državni inspektorat Hrvatske zabranio je investitoru "Pipra" izvođenje radova na izgradnji mini hidroelektrane u blizini izvorišta rijeke Une, saopćeno je 19. avgusta iz ove institucije.

- Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata je protiv investitora hidroelektrane na rijeci Uni pokrenula upravni postupak u kojem je investitoru rješenjem zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane, snage 160 kW – naveli su tada u saopćenju.

Na gradnju mini hidroelektrane su krajem jula upozorili predstavnici ekoloških udruženja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Reagirale su i institucije Bosne i Hercegovine koje su tražile obustavu izgradnje. Zbog njene gradnje je više puta održan protest na izvorištu rijeke Une u Hrvatskoj i BiH, gdje je zatraženo da radovi budu zaustavljeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.