FEDERALNA MINISTRICA

Duraković o zatvaranju NUBBiH: Niko nema pravo da zaustavi rad ove institucije

Ove korake smatram ne samo neprimjerenim, nego i nezakonitim, jer niko nema pravo da zaustavi rad ove institucije, pa ni njeni uposlenici

Ministrica Duraković. Fena

FENA

26.8.2024

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković osvrnula se na situaciju u vezi sa zatvaranjem za javnost Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUBBiH).

U saopćenju Ministarstva se navodi kako je federalna ministrica Duraković izjavila da joj je žao što su se zaposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine odlučili poduzeti ovakve korake.

- Ove korake smatram, ne samo neprimjerenim, nego i nezakonitim, jer niko nema pravo da zaustavi rad ove institucije, pa ni njeni uposlenici. Dodatno smatram nekorektnim stalne prozivke zaposlenika NUBbih prema Ministarstvu, jer smo do sada više puta razgovarali i dogovarali određena rješenja, gdje već znaju da i sutra imamo dogovoren sastanak s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem o ovoj temi, i to sve s ciljem rješavanja pravnog statusa NUBBiH - izjavila je Duraković.

Istaknula je kako plaće zaposlenika moraju biti osigurane Zakonom o privremenom finansiranju Kantona Sarajevo, što znači da se Kanton Sarajevo prilikom donošenja ovog zakona obavezao na održivost institucije, u čemu je i isplata plaća.

- Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izdvojilo je značajna sredstva, više od milion konvertibilnih maraka, za projekte ove institucije, i s nestrpljenjem očekujemo dostavljanje projektnih prijedloga. Direktor NUBBiH završava svoj radni odnos 6. septembra, prema dokumentaciji koju nam je NUB dostavio, čime smatram da nema mjesta za ovakav potez zaposlenika - mišljenja je federalna ministrica.

Kako kaže, ono što preostaje da uradimo jeste da se provedu razgovori o rješavanju pravnog statusa na višem nivou o osnivačkim pravima i imenovanju novog Upravnog odbora i direktora.

- U tom procesu će biti potrebno strpljenje, mudrost i politička volja. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je spremno pružiti podršku gdje god je to moguće, međutim, naglašavam da NUBBiH nije u nadležnosti ovog ministarstva, ali ako treba da svojim znanjem, iskustvom, stručnošću i profesionalnošću budemo vođa tog procesa, stojimo na raspolaganju - zaključila je Duraković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.