BRUKA I SRAMOTA

Njima ne trebaju knjige: NUBBiH obustavio rad, a stranke šute kao zalivene

Kome trebaju knjige i intelektualni rad u ovoj zemlji, posebno nakon burne sedmice SFF-a provedene na crvenim tepisima, po dernecima i koktelima.

NUBBiH i crveni tepih. Avaz kolaž

D. H.

26.8.2024

Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine danas su saopćili da su obustavili rad do daljnjeg.

Kulminacija je to višemjesečne trakavice koja se odvija glede ove institucije, a čiji uposlenici upozoravaju na katastrofalne uslove u kojima rade, s obzirom da sredstva koja su im obezbijeđena nisu dostantna za funkcioniranje ove institucije.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk prije nekoliko dana je kazao da će Kanton uplatiti 400.000 kako bi ova institucija mogla nastaviti sa svojim poslom, istovremeno nagalsivši kako Federalno ministarstvo obrazovanja prebacuje odgovornost na kanton.

S druge strane, federlna ministrica obrazovanja Jasna Duraković ističe da je današnji potez radnika nezakonit.

- Ove korake smatram, ne samo neprimjerenim, nego i nezakonitim, jer niko nema pravo da zaustavi rad ove institucije, pa ni njeni uposlenici. Dodatno smatram nekorektnim stalne prozivke zaposlenika NUBbih prema Ministarstvu, jer smo do sada više puta razgovarali i dogovarali određena rješenja, gdje već znaju da i sutra imamo dogovoren sastanak s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem o ovoj temi, i to sve s ciljem rješavanja pravnog statusa NUBBiH - izjavila je Duraković.

I dok političari međuobno prebacuju odgovornost ko je nadležan i čiji je problem ANU BiH, dotle s radom prestaje jedna od najvažnijih institucija u ovoj državi koja je uspjela preživjeti i spaljivanje Vijećnice u kojoj je tada bila smještanja, tačno prije 34 godine.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić, reagirao je na obustavu rada Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, kazavši da ovom narodu pamćenje očito ne treba.

- Busaju se u prsa i Bosnom i bošnjaštvom, a kad zatražiš od svih parlamentaraca u ovoj zemlji da se odreknu sto maraka od plate za inatituciju kulture - u konkretnom slučaju MCS - broj onih koji se odazovu bude jednocifren. NUB BiH umire u agoniji tri desetljeća naočigled svih. I ne zbog Milorada Dodika.

I uistinu, sramotno je, nevjerovatno, zapanjujuće da se niti jedna politička opcija nije oglasila povodom prestanka rada NUBBiH koji je bio danima unaprijed najavljen. Očito se ova institucija, njena građa i historijski značaj samo čine kao teret domaćim političkim opcijama, pa ovo pitanje najradije izbjegavaju, ne daj Bože da se bave pronalskom rješenja i konkretnih ideja, a nadležni ministri i institucije tek prebacuju lopticu odgovornosti jedni na druge.

A i ruku na srce, kome trebaju knjige i intelektualni rad u ovoj zemlji, posebno nakon burne sedmice SFF-a provedene na crvenim tepisima, po dernecima i koktelima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.