TEŠKO ŽIVE

Produžen rok za potpisivanje peticije: Borba za više penzije seli se na ulice

Bez vanrednog usklađivanja mi ne možemo ući u narednu godinu, kaže Halilović

Penzioneri u FBiH: Čekaju odgovor. Avaz

Meliha Smajkic

26.8.2024

Dok bi u susjednoj Srbiji povećanje penzija trebalo, umjesto 1. januara naredne godine, uslijediti mjesec ranije, i to za 11 posto, a u Hrvatskoj će penzioneri već u septembru dobiti primanja uvećana za 7,46 posto po osnovu julskog usklađivanja, dotle iznosi penzija u BiH ostaju zakovani.

Izmjene Zakona

Svojevrsni pritisak na vlasti pokušavaju izvršiti penzioneri u FBiH, gdje više od mjesec traje potpisivanje peticije, kako bi njihovi zahtjevi koji se odnose na izmjene Zakona o PIO u dijelu koji se odnosi na usklađivanje, s ciljem uvećanja njihovih primanja kao i isplate jednokratne novčane pomoći, bili ispunjeni.

Iako je gotovo 60 posto članova svih udruženja koja djeluju pod okriljem Saveza potpisalo peticiju, koja je trebala biti predata jučer, ipak, rok je produžen do 10. septembra, potvrdio nam je Haso Halilović, zamjenik predsjednika UO Saveza udruženja penzionera FBiH.

Dva dana poslije tog roka planiran je sastanak s predstavnicima svih članica Saveza, a radi se o 61 udruženju, na kojem će se donijeti odluka o eventualnim protestima, ako nadležni iz Vlade FBiH ne budu do tada reagovali.

Jer, kako je naglasio Halilović, predstavnici Saveza još od 11. juna nemaju nikakve kontakte s čelnicima Vlade FBiH, iako je bilo dogovoreno da do kraja jula održe sastanak na kojem bi se izjasnili o njihovim zahtjevima.

Troškovi života

U Savezu su svjesni da se Vlada FBiH odupire izmjenama Zakona o PIO, prema kojima bi se penzije usklađivale prema rastu prosječne plaće i troškova života, umjesto BDP-a.

- Bez vanrednog usklađivanja mi ne možemo ući u narednu godinu. Ako ne mogu izmjene Zakona, onda neka nađu drugo rješenje. Jer, ekonomski parametri prema kojima se usklađuju penzije su vrlo nepovoljni. Kako sada stvari stoje, ni redovno usklađivanje naredne godine ne bi bilo više od dva posto, a troškovi života nenormalno rastu - rekao nam je Halilović.

Isplata 5. septembra

Prema posljednjim informacijama iz Zavoda PIO, isplata penzija za avgust bi trebala početi u četvrtak, 5. septembra. Iznosi penzija su nepromijenjeni. Najniža penzija iznosi 573,53 KM, zajamčena 684,48 KM, a najviša 2.867,65 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.