NAJSRETNIJI STANOVNICI

BiH 127. od 142 zemlje svijeta: Nesposobni smo da se i nasmijemo

Poznati bh. sociolog i filozof Esad Bajtal kaže kako se smiju stanovnici normalnih, sretnih i zadovoljnih društava, koja žive dobro

Povod za smijeh u BiH ima 58 posto građana. Facebook

Alen Bajramovic

26.8.2024

Indonezija, Senegal i Gvatemala na čelu su liste najveselijih država svijeta, prema Gallupovom istraživanju “Global Emotions Report” za 2024. godinu. Na evropskom kontinentu najbezbrižniji su stanovnici Islanda, Kosova i Češke, zemalja u kojima se svakodnevno smije 80 i više procenata stanovništva.

Nema razloga

I Gallupovo istraživanje potvrdilo je ono što u našem okruženju primijetimo svaki dan – stanovnici BiH se sve manje smiju. Povod za smijeh u BiH ima 58 posto građana, pa je naša zemlja na 127. mjestu od 142 države svijeta.

Poznati bh. sociolog i filozof Esad Bajtal kaže kako se smiju stanovnici normalnih, sretnih i zadovoljnih društava, koja žive dobro. Podsjeća da je BiH bila zemlja koja je u bivšoj državi bila prva u svemu – od muzike, filma, sporta i književnosti do ekonomije. Bosanci su bili poznati po vicevima na vlastiti račun, jer nisu imali kompleksa, a drugog nisu željeli povrijediti.

Slabo plaćeni

- Danas smo ozbiljni, nesposobni da se nasmijemo, jer živimo u brizi kako preživjeti, kako dijete upisati u školu, gdje da se zaposli ... U ovoj zemlji nema zadovoljstva i nema više ničega što je smiješno. Ovdje su stvari vrlo ozbiljne. Mi smo ozbiljno nezaposleni, ozbiljno slabo plaćeni, s premalim penzijama, užasno lošim etno-vlastima. One su nam donijele sveopšte nezadovoljstvo i atmosferu straha i neizvjesnosti. Tih oko 40 posto ljudi koji se ne smiju upravo su oni koji ne izlaze na izbore. Ti procenti se poklapaju. Oni imaju brigu kako preživjeti i njima nije do smijeha – ističe Bajtal.

Ispred nas su Albanija, Slovenija i Hrvatska

Ispred nas su Albanija (74%), Slovenija (67%) i Hrvatska (60%), a nesretniji od nas su stanovnici Sjeverne Makedonije (55%), Crne Gore (51%) i Srbije (48%). Na začelju liste zemalja svijeta su Sjeverni Kipar, Turska i Afganistan, država u kojoj se samo 28 posto stanovnika smije svaki dan. Gallupovo istraživanje urađeno je povodom 8. avgusta, koji se smatra najsretnijim danom u godini. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.