SEZONA LOVA

Ornitološko društvo "Naše ptice": Stop krivolovu na prepelice

Prema procjenama, svake godine samo na području Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije ilegalno strada najmanje 160.000 prepelica

"Naše ptice". Fena

FENA

27.8.2024

U većini država na Balkanskom poluotoku početkom avgusta počela je sezona lova na prepelice. Nažalost, pod okriljem sezone lova odvija se i krivolov, za koji se širom Balkana koristi ista ilegalna metoda: krivolovci noću postavljaju elektronske vabilice na livadama, poljima ili pašnjacima, kako bi namamili cijela jata prepelica koja sele na svoja zimovališta u Afriku. Korištenjem vabilica krivolovci ubiju do deset puta više ptica nego što bi to učinili u prirodnim uslovima, saopćeno je iz Ornitološkog društva "Naše ptice".

Negativan populacijski trend

Prema procjenama, svake godine samo na području Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije ilegalno strada najmanje 160.000 prepelica, što je otprilike 2,5-3 posto ukupne evropske populacije vrste koja već pokazuje negativan populacijski trend.

Partnerstvo nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Albanije, koje zajednički rade na očuvanju ptica selica na Jadranskom migratornom putu, predstavilo je kartu s označenim mjestima gdje je otkriven krivolov prepelica na Balkanu.

- Broj prepelica u Evropi je desetkovan tokom posljednjih nekoliko desetljeća zbog gubitka staništa i ilegalnog ubijanja na Balkanu i Mediteranu. Intenzitet elektronskih vabilica koji se koriste na Balkanu ukazuje na to da se veliki dio populacije ove ptice selice ubija radi sporta i opskrbe crnog tržišta u Italiji - kaže Boleslaw Slocinski iz Bioma (Birdlife Croatia).

Prema riječima dr. Justine Vansynghel, voditeljice projekta za očuvanje ptica selica pri EuroNaturu, njemačkoj nevladinoj organizaciji za očuvanje prirode, ilegalno ubijanje prepelica na Balkanu nije samo lokalni problem, već i evropski, jer je ova vrsta postala rijetka u svom sjevernom području rasprostranjenja zbog intenziviranja poljoprivrede, a stradavanje uzrokovano ilegalnim ubijanjem na jadranskom migratornom putu moglo bi dovesti do kolapsa srednjoevropskih populacija prepelica.

Ubijanje prepelica

- Nezakonitim ubijanjem prepelica pomoću vabilica prvenstveno se bave lovno-turističke agencije i lovačka društva koja organizuju lov na prepelice za strane lovce. Često otvoreno reklamiraju neograničene mogućnosti lova za svoje klijente. Posjedovanje i prodavanje uređaja za dozivanje nije protuzakonito te se otvoreno reklamira na web-shopovima, čime je onemogućeno efikasno uklanjanje vabilica s terena - kaže Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Sandra Jovanović iz BPSSS (Birdlife Serbia) je kazala da se mjesta krivolova uglavnom ponavljaju.

- Jednom kada otkrijemo vabilicu, možemo se praktično vraćati svake sedmice i iznova prijavljivati takve uređaje. U posljednje dvije godine ilegalno ubijanje prepelica u Srbiji čak je eskaliralo, moguće zbog bolje prevencije u Hrvatskoj, gdje se primijetio pad krivolova - rekla je Jovanović.

Slabi kapaciteti izvršnih tijela i male kazne predviđene za počinitelje krivolova prepelica stalni su problemi u Crnoj Gori.

- Crnogorska Vlada planira pripremiti i provesti Nacionalni akcijski plan protiv nezakonitog ubijanja ptica. Provedbom plana i u drugim državama Balkana, nadamo se da ćemo sljedećih godina imati mnogo bolju situaciju o pitanju zaštite prepelica u regiji - kaže Marija Lekić iz Centra za zaštitu i istraživanje ptica (CZIP).

Nermina Sarajlić iz Ornitološkog društva "Naše ptice" je istakla da se procjenjuje da u Bosni i Hercegovini gnijezdi između 5.000 i 10.000 parova prepelice.

Uništavanja staništa

- Ali su konstantan pritisak u vidu uništavanja staništa, loših zakonskih rješenja, manjka inspekcije na terenu i korištenja nedozvoljenih sredstava u lovu, uslovili su da je naša matična populacija svakim danom sve više ugrožena. Korištenje vabilica je posebno intenzivno na prostoru Lijevča polja, u Posavini, Semberiji, kao i na kraškim poljima od Trebinja do Bosanskog Petrovca - kaže Sarajlić.

U svakoj od bivših republika SFRJ korištenje vabilica je kazneno djelo. U Bosni i Hercegovini djelo krivolova opisuju član 319. Krivičnog zakona FBiH i član 392. Krivičnog zakonika RS, u Hrvatskoj član 204. Kaznenog zakona RH, u Srbiji član 276. Krivičnog zakonika Republike Srbije, u Crnoj Gori član 325. Krivičnog zakonika CG. U Italiji, iz koje dolazi većina stranih krivolovaca, korištenje vabilica je također zabranjeno - član 157. Codice penale.

Iz Ornitološkog društva "Naše ptice" pozvali su lovačku zajednicu na nultu toleranciju prema krivolovu i prijavljivanje nezakonitog lova ptica nadležnim tijelima.

- Pozivamo lokalne zajednice da prijave policiji ili udruženjima za zaštitu prirode kada vide ili čuju vabilice, policiju da reagira na prijave krivolova i blagovremeno izađe na uviđaj, a pravosuđe da podrži borbu protiv zločina nad divljim životinjama u okviru svoje struke i primjerenim kaznama za kriminalce - poručili su iz Ornitološkog društva "Naše ptice". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.