SASTANAK U SARAJEVU

Nikšić i Duraković s predstavnicima radnika NUB-a: Ova institucija ne smije prestati s radom

Tokom razgovora je nekoliko puta konstatovano da je glavni problem nesmetanog funkcionisanja NUBBiH pitanje nadležnosti

S održanog sastanka. Vlada FBiH

E. Ć.

27.8.2024

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković razgovarali su danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, s predstavnicima Vijeća uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Aldinom Huskićem i Selmom Bajraktarević.

Huskić i Bajraktarević su se zahvalili za priliku da iznesu svoje zahtjeve i u razgovoru s federalnim premijerom i ministricom pokušaju doći do rješenja problema NUBBiH. Ovom prilikom oni su premijeru Nikšiću i ministrici Duraković predočili zahtjeve Vijeća uposlenika koji se odnose na nemogućnosti finansiranja i imenovanja upravljačke strukture NUBBiH.

- Predstavnici Vijeća uposlenika NUBBiH su informisali premijera i ministricu da su obezbijeđena sredstva za isplatu zaostalih plaća, te da ostaje upitno kako tu obavezu rješavati u narednom periodu.

Premijer Nikšić i ministrica Duraković su jasno ukazali i na to da vrata NUBBiH ne smiju biti zatvorena i da uposlenici moraju nastaviti s radom, jer su sredstva za zaostale plaće obezbijeđena od Vlade KS. Vlada Federacije BiH naći će način da se finansijska sredstva prebace Kantonu Sarajevo za izvršenje obaveza KS prema Zakonu o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina do kraja ove, ali i za narednu godinu.

Federalni premijer je naglasio da Vlada Federacije BiH ne može dozvoliti da ova značajna institucija prestane s radom i da njeni radnici ne dobivaju plaće. Poručio je da se u zajedničkim razgovorima moraju razmotriti sve mogućnosti, kako bi bilo rješeno pitanje imenovanja upravljačke strukture.

Tokom razgovora je nekoliko puta konstatovano da je glavni problem nesmetanog funkcionisanja NUBBiH pitanje nadležnosti, ali je istovremno istaknuto da u narednom periodu treba razgovarati i tražiti svaku mogućnost za dalje nesmetano funkcionisanje NUBBiH.

Također je razgovarano i o mogućnosti da se NUBBiH prijavljuje na javne pozive Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke sa svojim projektima, kako bi i na taj način osigurali dodatna sredstva za unapređenje rada NUBBiH - navodi se iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.