FINANSIJSKA PODRŠKA

Ministarstvo kulture i sporta KS: Uložili smo značajne napore da podržimo NUBBiH

Uposlenici će redovno dolaziti na posao i nastaviti brinuti o ustanovi

Ministarstvo kulture i sporta KS. Anadolija

FENA

27.8.2024

Izuzetno važan kulturno-historijski i društveni značaj Nacionalne i univerzitetske biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) prepoznat je od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, koje je uložilo značajne napore kako bi obezbijedilo stabilnost i podršku ovoj ključnoj instituciji, kao i ostalim javnim kulturnim ustanovama od značaja za Bosnu i Hercegovinu, prenosi Anadolija.

Finansijska podrška

Ministarstvo kontinuirano pruža finansijsku podršku NUB BiH kroz različite projekte, a u svjetlu teške finansijske situacije s kojom se suočavaju zaposleni u ovoj biblioteci usmjerena su dodatna sredstva kako bi se obezbijedili osnovni uslovi za rad, objavilo je Ministarstvo kulture i sporta KS.

Iako je podrška Ministarstva kulture i sporta KS kontinuirana, značajno je povećana od dolaska ministra Kenana Magode na čelo ovog ministarstva, navodi se u saopštenju.

- S obzirom na to da sam od samog početka posvećen podršci radnicima i radničkim pravima, želim javnosti i građanima predstaviti kako od mog imenovanja 2023. godine na poziciju ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo, ovo ministarstvo podržava rad Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. Transferi prema NUB BiH iz Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo (2021-2024.) su: 2021. godina 6.000 KM, 2022. godina 11.000 KM, 2023. godina 65.000 KM i 2024. godina 356.500 KM - kazao je.

Ovi iznosi govore sami za sebe i odražavaju kako je ranija podrška institucijama kulture u BiH bila značajno manja u poređenju s trenutnom, objavila je Služba za protokol i press KS.

Uposlenici 

Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) danas su zvanično saopćili da su obustavili rad do daljnjeg.

U Kampusu Univerziteta u Sarajevu održana je konferencija za novinare na kojoj su uposlenici potvrdili da obustavljaju pružanje usluga do daljnjeg, kao što su najavljivali proteklih mjeseci.

Aldin Huskić, predsjednik Vijeća uposlenika NUBBiH, istakao je da kao radnici ove institucije žele da stave do znanja javnosti da "nisu rušitelji nacionalnih blaga već njihovi čuvari".

NUBBiH će u narednom periodu, dok se ne riješi pitanje imenovanja Upravnog odbora i direktora, i dok se ne pronađe finansijsko rješenje biti zatvoren za javnost, ali će uposlenici redovno dolaziti na posao i nastaviti brinuti o ustanovi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.