MOSTAR

Policija rasvijetlila incident u Baćevićima, dvije osobe privedene nakon tučnjave na Luci

Hurtić održao sastanak s ministrom MUP-a HNK i policijskim komesarom

Održan sastanak - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Meliha Smajkic

28.8.2024

Nakon današnjeg sastanka između ministra za ljudska prava i izbjeglice Sevlida Hurtića i ministra MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Marića te šefa policije u HNK Roberta Perića, koji je održan zbog niza incidenata, a koji su se proteklih dana dogodili na mostarskom području,  potvrđeno je da je policija rasvijetlila slučaj u naselju Baćevići.

Kako je nakon sastanka izjavio Marić, radi se o više maloljetnih osoba, dok istraga u vezi s incidentom u naselju Luka , također, naveo je, ide u dobrom smjeru te su dvije osobe privedene.

- Istraga će pokazati je li riječ o organiziranim napadima, o tome još ne možemo govoriti, mada, prema dosadašnjim pokazateljima, ne čini se da postoji zajednički nazivnik koji bi povezivao sve ove slučajeve - rekao je Marić.

Komentirao je natpise i izjave o tome da MUP HNK ne radi svoj posao.

- Pozivao sam više puta da se slučajevi prepuste MUP-u koji je jedino ovlašten i isključivo nadležan za provođenje policijskih istraga. Sve drugo što dođe prije toga je na razini sugestije i brutalno je što se koriste dramatične parole i teške riječi koje ne doprinose ničemu dobrom. Policija radi punim intenzitetom, najvažnije je da prikupimo dokaze i činjenice prema nadležnim pravosudnim tijelima - poručio je Marić.

Hurtić, koji je i u ponedjeljak boravio u Mostaru, kada je posjetio naselja u kojima su se dogodili incidenti, pozvao je na smirivanje tenzija. Potvrdio je da su mu na sastanku prezentirane informacije o dosadašnjem toku istrage.

- Policija radi do određene granice, a poslije je sve do Tužilaštva i Suda. Vjerujem da će kazne za počinitelje biti adekvatne. Ne želim da uletim u kolotečinu i da govorim kako je to hrvatsko, srpsko ili bošnjačko dijete. Dijete je dijete. Ne želim o tome razgovarati na takav način. Naša država BiH je za svakog građana, mi moramo spustiti tenzije - naveo je.

Poručio je da će ove slučajeve ispratiti te da se od građana ne smiju kriti informacije o krivcima i eventualnim nalogodavcima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.