OTVORIO DUŠU

Rimac: Došlo mi je dovde, bio sam protiv kupovine automobila, borit ću se protiv ovakvog rada Vlade, imenovanje Gavrankapetanovića nezakonito

Došao sam iz mirne sredine, godinu i po dana ostalo mi je do penzije i zbilja želim samo poštivati zakon

Nediljko Rimac. Fena

S. S.

28.8.2024

Nakon što je održana zajednička konferencija za medije KCUS-a i Ministarstva zdravstva FBiH o prvoj transplantaciji srca u BiH, ministar Nediljko Rimac je progovorio i o drugim temama.

Ministar Rimac je progovorio i o imenovanju Ismeta Gavrankapetanovića za direktora KCUS-a, s obzirom da on nije dao saglasnost za njegovo imenovanje.

Uskraćena saglasnost

- Postoji problem što to nije po zakonu i procedurama, najsretniji bih bio da to nije ispalo kako jeste, ali ja moram čuvati sebe jer sam dobio i prijetnje i tri krivične prijave ako dadnem saglasnost da će to ići. Došao sam iz mirne sredine, godinu i po dana ostalo mi je do penzije i zbilja želim samo poštivati zakon - istakao je Rimac.

Naveo je da je uskratio prethodnu saglasnost jer se išlo na brzinu, neorganizirano i nije bilo dogovora.

- Da se malo stalo na loptu, moglo je sve biti drugačije, da se ne ide u javnost. Sada je to već problem, otišlo se dobro, dobro u krivo i sad to treba ispravljati. Na koji način, u ovom trenutku ne znam. Pravnog načina da li ima ili nema, ali ja moram štititi sebe i zakon - naglasio je Rimac.

Osvrnuo se i na krivičnu prijavu predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića.

- Volio bih da mi neko kaže kome to ja pripadam, osim kada je u pitanju struka i medicina iz čijih krugova i dolazim. Što se tiče bilo kakvih interesnih i kriminalnih lobija, odgovorno tvrdim ne pripadam nikome - rekao je.

Raspodjela sredstava

Rimac je otkrio kako nije shvaćen kada je u pitanju raspodjela sredstava u budžetu.

- Za prevenciju malignih oboljenja tražio sam milion KM, a dobio nulu. Kada je bila u pitanju cistična fibroza, odlučeno je da nema kupovanja vozila. Ni sada nisam oduševljen time što su vozila kupljena. Niti sam tražio niti mi pada na pamet da tražim vozilo. Zašto su drugi tražili ne znam. Možda zato što nisu ljekari i ne znaju patnje pacijenata na listama čekanja. Budući da uskorio ide budžet insistirat ću i uvjetovati da sve što smo tražili napuni Fond solidarnosti - kaže Rimac.

Na pitanje novinara “zašto tek sada od osnivanja Federalne vlade govori o problemima sa kojima se susreće u radu”, Rimac je pokazujući rukom preko vrata odgovorio: “Zato što mi je došlo dovde”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.