SPORAZUM

FMON i UNDP potpisali sporazum o razvoju inovacija i jačanja veze akademske zajednice i privrede

Ključne aktivnosti bit će usmjerene na razvoj inovacija kroz unapređenje i jačanje veza između akademske zajednice i privrede u BiH

FMON i UNDP. Fena

FENA

28.8.2024

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković i rezidentni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Reno Mejer potpisali su danas Sporazum o provedbi projekata "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta" i "Provođenje Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja u BiH u održivi i inkluzivni rast".

Ključne aktivnosti

Ključne aktivnosti bit će usmjerene na razvoj inovacija kroz unapređenje i jačanje veza između akademske zajednice i privrede u BiH.

Podršku će dobiti naučno-istraživački i istraživačko-razvojni projekti, s fokusom na prirodne, tehničke i biotehničke nauke, te na biomedicinu i zdravstvo.

Odabir projekata vršit će se na osnovu javnog poziva kojeg će Ministarstvo objaviti u prvoj sedmici septembra.

Za njegovu provedbu osigurana su sredstva u iznosu od milion KM, pola miliona od Vlade Federacije i pola miliona KM od UNDP-a.

Korisnici sredstava su javni i privatni univerziteti, javni i privatni naučno-istraživački i istraživačko-razvojni instituti, te druga pravna lica registrovana za obavljanje naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković kazala je da taj sporazum označava važan korak naprijed u jačanju naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne saradnje u Federaciji Bosne i Hercegovine, s ciljem podrške inovacijama i razvoju privrede.

- Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, u saradnji sa UNDP-om, će objaviti Javni poziv za finansiranje i sufinansiranje naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata koji imaju aplikativnu primjenu u privredi Federacije Bosne i Hercegovine – istakla je.

Ministrica je naglasila da će javni poziv biti otvoren početkom septembra 2024. godine, s ciljem da podrži projekte koji donose inovativna rješenja i konkretne rezultate u privredi.

Fokus 

Fokus ovog poziva je, dodala je, na projektima iz prirodnih i tehničkih nauka, biotehničkih nauka, te biomedicine i zdravstva.

- Jedan od ključnih ciljeva ovog Javnog poziva je potaknuti jaču interakciju između privatnog sektora i naučno-istraživačke zajednice, kako bi se unaprijedio inovacijski ekosistem Bosne i Hercegovine. Projekti koji se prijavljuju moraju uključivati minimalno jednog partnera iz privrede sa sjedištem na području FBiH – pojasnila je Duraković.

Očekuje da će podrška ovim projektima rezultirati razvijanjem novih ili unaprijeđenih proizvoda, usluga, tehnologija, procesa ili prototipova, u skladu s potrebama privrede.

- Potpisivanjem naglašavamo posvećenost FMON- a i UNDP-a unapređenju naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog sektora, što će doprinijeti ekonomskom rastu i konkurentnosti Bosne i Hercegovine na globalnom nivou – kazala je.

Na kraju je pozvala sve zainteresovane naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne institucije, kao i partnere iz privrede, da se prijave na ovaj Javni poziv i iskoriste priliku za doprinos inovacijama i održivom razvoju Bosne i Hercegovine.

Sve dodatne informacije, kao i prijave, mogu se dostaviti putem online platforme: https://javnipoziv.undp.ba.

Predstavnik Razvojnog programa 

Predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Reno Mejer kazao je da su ujedinjeni u dva koraka, a to je da daju poticaj inovacijama, ali i da slijede nadolazeće trendove koji se nameću kao važnost u poslovanju.

Uloga UNDP-a i Vlade FBiH, kazao je, jeste da da inicijativu i da podstakne glave aktere da se uključe u taj proces.

- Ovdje se radi o poticanju inovacija koje će imati praktičnu primjenu i podržati spregu između akademske zajednice i privatnog sektora zbog boljitka krajnjih korisnika – istakao je.

Mejer očekuje oko 15 prijava koje će dati konkretne rezultate, kao i da kroz cijeli proces stvore iskru zajedničke saradnje koja će inspirisati ljude da sarađuju i u narednom periodu.

- Građenje mostova između akademske zajednice i privatnog sektora je od krucijalne važnosti, jer nam je bitno da budući studenti i oni na tržištu rada dobiju kvalifikacije koje će biti relevantne za njihov razvitak – zaključio je predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Reno Mejer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.