STANJE IZUZETNO TEŠKO

Predstavnički dom PSBiH razmatrao materijale Upravnog odbora BHRT-a

Poslanik Jasmin Emrić je istakao da se ne primjenjuje Zakon o javnom RTV sistemu, dodajući da su kroz komisiju predložili konkretne zaključke

Predstavnički dom PSBiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
FENA

28.8.2024

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH tokom rasprave o stanju u BHRT-u konstatovali su da je i prema materijalima Upravnog odbora BHRT-a, stanje ove medijske kuće izuzetno teško.

Predložili konkretne zaključke

Poslanik Jasmin Emrić je istakao da se ne primjenjuje Zakon o javnom RTV sistemu, dodajući da su kroz komisiju predložili konkretne zaključke, te da je potrebno da se ispita odgovornost svih članova odbora sistema, odnosno članova upravnih odbora sva tri javna radio-televizijska servisa.

Dodao je da je iz izvještaja o finansijskom poslovanju BHRT-a za prošlu godinu, kao i programa i finansijskog plana za ovu godinu vidljivo koliko je teška finansijska situacija u tom javnom RTV servisu. Radnici nemaju redovne plate, topli obrok, niti druge naknade i godinama rade u teškim uslovima, a tu je i dug koji je BHRT dužan isplatiti Evropskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU).

Poslanik Šemsudin Mehmedović predložio je zaključak po kojem ovaj dom predlaže Vladi Federacije BiH da se hitno izmjeni član Zakona o izvršnom postpuku Federacije BiH na način da i račun za RTV taksu ili izvod iz poslovnih knjiga za cijenu RTV takse ima svojstvo vjerodostojne isprave čime bi se omogućilo povećanje stope naplate RTV takse u Federaciji BiH.

Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Kluba SDA, u prvom čitanju dobio je negativno mišljenje Ustavnopravne komisije. Izmjene tog zakona odnose se, između ostalog, na to da se licima koja su u ratu napustila opštinu prebivališta omogući upis u birački spisak kako bi glasali lično ili u odsustvu za opštinu prebivališta iz 1991. godine, bez obzira na opštinu sadašnjeg prebivališta.

Kada je riječ o Prijedlogu zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Šemsudin Mehmedović, Ustavnopravna komisija je drugi put utvrdila da nije u skladu sa Ustavom, te nisu podržani principi i obustavljena je procedura po tom zakonskom prijedlogu.

Predstavnički dom

Predstavnički dom je apsolvirao izvještaje komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, o Izvještaju o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2021. godini, o prijedlogu zaključaka iz Izvještaja o sprovođenju javnog saslušanja predstavnika Ministarstva komunikacija i transporta.

Također, poslanici su apsolvirali i izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o poslaničkoj inicijativi Sabine Ćudić kojom se zadužuje Ministarstvo odbrane da u roku od 30 dana od usvajanja inicijative donese izmjene ili dopune Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH i tako omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama Oružanih snaga BiH, kao i poslaničku inicijativu Denisa Zvizdića u vezi sa iniciranjem procedure zaključivanja sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.