NAREDNOG MJESECA

Za sve uposlenike MUP-a KS vršit će se procjena rizika za radna mjesta s aspekta zaštite na radu

Cilj je da se identifikuju poslovi s povećanim rizikom na kojima, i pored primijenjenih mjera u skladu sa zakonskim propisima

MUP-a KS. Fena

FENA

28.8.2024

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo narednog mjeseca počinje s izradom procjene rizika za radna mjesta s aspekta zaštite na radu za potrebe svih uposlenika Ministarstva i Uprave policije.

Cilj 

Cilj je da se identifikuju poslovi s povećanim rizikom na kojima, i pored primijenjenih mjera u skladu sa zakonskim propisima, postoje okolnosti koje mogu da ugroze sigurnost i zdravlje uposlenika.

Također, procjena rizika uključuje i procjenu svih faktora u procesu rada koji se odnose na moguće vrste štetnosti i opasnosti na radnim mjestima i mjestima rada u radnoj okolini koje mogu izazvati rizik od nastanka povreda, profesionalnih oboljenja ili oštećenja zdravlja uposlenika.

Osim toga, izvršit će se i procjena štetnosti koje proizilaze iz psihičkih i psihofizičkih napora koji su uzročno povezani sa radnim mjestom.

Prema riječima ministra MUP KS Admira Katice, to je korak naprijed u provođenju zakonske regulative kojom će se pobliže i detaljnije urediti zaštita na radu svih uposlenika MUP-a KS.

- U izradi je Pravilnik o zaštiti na radu uposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova KS na osnovu Zakona o zaštiti na radu Federacije BiH, a za čiju izradu je prethodno potrebno izraditi ovakav dokument o procjeni rizika za radna mjesta sa aspekta zaštite na radu – rekao je Katica.

Preporuke iz dokumenta

Dodao je da će se sve preporuke iz dokumenta o procjeni rizika implementirati, posebno prilikom izgradnje novih objekata, zgradu MUP-a KS u Kolodvorskoj ulici koja će biti prilagođena potrebama uposlenika.

Pravilnik o zaštiti na radu uposlenika MUP KS uredit će oblast provođenja zaštite na radu, pravila prevencije i zaštite, poslove sa povećanim rizikom, poslove na kojima se provodi mjera skraćivanja radnog vremena, način utvrđivanja zdravstvenog stanja policijskih službenika, državnih službenika i namještenika, sredstva i opremu lične zaštite koji pripadaju uposleniku, te druga pitanja od značaja za sigurnost i zaštitu zdravlja uposlenika.

Rok za izradu dokumenta procjene rizika, je do kraja ove godine, saopćeno je iz MUP KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.