ZVANIČNA POSJETA

Kralj Švedske Karl XVI Gustaf primio u audijenciju Denisa Bećirovića

Riječ je o prvoj audijenci predsjedavajućeg Predsjedništva BiH kod kralja Švedske od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije države 1992. godine

Švedski kralj Karl XVI Gustaf i Bećirović. Fena

FENA

28.8.2024

Kralj Švedske Carl XVI Gustaf primio je u audijenciju predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, u okviru zvanične posjete Kraljevini Švedskoj.

Riječ je o prvoj audijenci predsjedavajućeg Predsjedništva BiH kod kralja Švedske Carla XVI Gustafa od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije države 1992. godine. Inače, kralj Švedske Carl XVI Gustaf je preuzeo prijestolje u septembru 1973. godine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović zahvalio je na sveukupnoj podršci i pomoći Kraljevine Švedske Bosni i Hercegovini na EU i NATO putu, kao i na cjelokupnoj dosadašnjoj podršci i pomoći. Također, rekao je da izuzetno cijeni kontinuiranu i snažnu podršku Kraljevine Švedske nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. On je upoznao kralja Švedske Carla XVI Gustafa i s aktuelnim sigurnosnim i političkim prilikama u Bosni i Hercegovini i regiji, kao i o destruktivnim politikama koje ugrožavaju mir i stabilnost.

Kralj Švedske Carl XVI Gustaf rekao je da će Kraljevina Švedska nastaviti s podrškom Bosni i Hercegovini. Tokom sadržajnog razgovora on se, između ostalog, prisjetio i boravka u Bosni i Hercegovini 1997. godine, kada je posjetio švedske vojnike u sastavu SFOR-a u Tuzli.

Bećirović je pozvao kralja Švedske Carla XVI Gustafa da u narednom periodu posjeti Bosnu i Hercegovinu, te je naglasio da bi to predstavljalo veliku čast za državu Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da se prijateljstvo i partnerstvo Bosne i Hercegovine i Švedske intenzivno razvija više od tri decenije. On je istakao da je tome značajno doprinijela i mnogobrojna bosanskohercegovačka dijaspora, koja je odlično integrirana u švedsko društvo. U Kraljevini Švedskoj živi više od 130.000 građana bosanskohercegovačkog porijekla, a mnogi od njih uključeni su u privredni, kulturni, ali i politički život Švedske. Razlog je i činjenica da je Bosna i Hercegovina s Kraljevinom Švedskom zaključila Ugovor o dvojnom državljanstvu, koji se primjenjuje u obje države, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.