MOSTAR

Buhač i Martinović: Dosta je stvaranja tenzija i politikantskog manipulisanja narodom

Ovim putem javno uputili poruku i svojim koalicijskim partnerima na kantonalnom nivou

Martinović i Buhač: Odmah prestati. Avaz

Meliha Smajkic

29.8.2024

Premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač i dopredsjedavajući Skupštine HNK-a, ujedno i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović, zajedno su se očitovali o ukupnoj situaciji u HNK-u, u svjetlu incidenata koji su se desili u Mostaru proteklih dana, a posebno populističkog načina na koji su pojedinci iskoristili te događaje.

Puna podrška

- Osuđujemo svaki incident bez obzira ko ga je počinio i dajemo punu podršku MUP-u HNK-a na identifikovanju i procesuisanju počinitelja. Sukladno našim dužnostima i odgovornostima, u stalnoj smo komunikaciji sa našim policijskim snagama, odnosno čelnim ljudima MUP-a HNK-a. 

Nipošto ne želeći umanjivati značaj događaja iz proteklih nekoliko dana, ovim putem informišemo javnost da je sigurnosno stanje u HNK-u u potpunosti pod kontrolom i na zadovoljavajućem nivou. Policija, po svakom od spomenutih slučajeva, aktivno provodi zakonom predviđene istražne radnje, pa su počinitelji incidenata u Baćevićima i na Lučkom mostu već identifikovani. Saglasni smo sa tvrdnjama resornog ministra Marija Marića, već iznesenim u javnosti, da nema ni indicija ni dokaza o međunacionalnim netrpeljivostima, nemirima širih razmjera, niti organizovanih napada na povratničku populaciju. 

Manipulacijama takve vrste, koje su se nažalost ovih dana mogle čuti i od pojedinih dužnosnika, nema mjesta, te se s tim mora odmah prestati. Mostar i HNK nisu nikakav 'slučaj' kakvima se u javnosti želi prikazati ovaj prostor – stoji u zajedničkoj izjavi.

Buhač i Martinović direktno su pozvali sve predstavnike vlasti na višim nivoima da, u u skladu s nadležnostima i osnovnim načelima komunikacije između različitih nivoa vlasti, svoje posjete HNK-u u buduće iskomuniciraju s predstavnicima vlasti prostora u koji dolaze te, u cilju istinitog i tačnog informisanja, prikupe službene informacije od nadležnih institucija i odgovornih ličnosti ovog kantona.

- Naše čuđenje je tim veće jer se u slučaju travnjaka na stadionu Veleža u Vrapčićima od prije nekoliko mjeseci pokazalo da preuranjene izjave političkih predstavnika prije završenja policijske istrage nisu bile tačne, a javno iznesene laži izazvale su bespotrebne političke konotacije i manipulisanje sveopće javnosti. 

Znakovita šutnja tih političkih dužnosnika nakon objave rezultata istrage valjda govori sama za sebe, a politički egzibicionizam tih istih ličnosti samo govori o stepenu njihove političke zrelosti i odgovornosti. Pojedinci sa visokim nivoem odgovornosti i posljednje događaje neodgovorno su iskoristili za riskantno podizanje tenzija u javnom prostoru, koristeći ove incidente za očitu preuranjenu predizbornu kampanju. 

To su opasne radnje u sredinama koje imaju svoje specifičnosti kakve ima HNK, te jasno apeliramo na sve učesnike vlasti na svim nivoima na zadržavanje razuma, prisebnosti, opreza, kao i lične odgovornosti za svaki potez i za svaku napisanu ili izgovorenu riječ – oštra je poruka predstavnika političke vlasti u HNK-u koji su se ovim putem javno obratili i svojim koalicijskim partnerima na kantonalnom nivou.

Reformski procesi

- Umjesto jeftinog politikanstva i stalnih političkih spletkarenja kojim se godinama koči nekoliko krucijalnih procesa u MUP-u HNK-a, pozivamo vas na konstruktivne poteze i ulaganje maksimalnih napora u smjeru provođenja prijeko potrebnih reformskih procesa da bismo omogućili da MUP-a i policijske snage ovog kantona budu kadrovski popunjene i još bolje opremljene, a HNK prostor sigurnost za svakog njezinog stanovnika podjednako, bez stvarnih ili imaginarnih tenzija koje nikom ne nose dobro – završili su Buhač i Martinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.