ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

Određen pritvor direktorima Šuma: Kandidat za načelnika Sokoca će kampanju provesti iza rešetaka

Iako je uhapšen i iako mu je određen pritvor, Bašević i dalje po zakonu ima pravo da ostane kandidat

Gojković i Bašević. Nezavisne novine

S. S.

29.8.2024

Okružni sud u Istočnom Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Slavenu Gojkoviću, bivšem vršiocu dužnosti direktora JP Šume RS, Strahinji Baševiću, v. d. direktora Šumskog gazdinstva "Romanija" Sokolac i Janku Golijaninu, bivšem v. d. direktora ŠG "Visočnik" Han Pijesak.

Oni se, podsjetimo, sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja u javnom preduzeću Šume RS i više šumskih gazdinstava u periodu februar-april 2020. godine.

Ali, ono što je sada zanimljivo i što svakako možemo nazvati presedanom, jeste da će Strahinja Bašević, koji je inače i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, iza rešetaka provesti cjelokupnu izbornu kampanju, s obzirom da je Bašević kandidat SNSD-a za načelnika Sokoca, pišu Nezavisne novine.

Naime, iako je uhapšen i iako mu je određen pritvor, Bašević i dalje po zakonu ima pravo da ostane kandidat.

Kako su nam pojasnili iz Centralne izborne komisije BiH, ne postoji prepreka da Bašević i dalje bude kandidat za načelnika, jer ne postoji osuđujuća presuda za krivično djelo.

- Tek u slučaju da osoba bude izabrana na neku funkciju, a da se nakon toga desi pravosnažna presuda sa kaznom zatvora od trajanju od šest mjeseci ili duže, tada CIK BiH utvrđuje prestanak mandata - kazala je Maksida Pirić, portparol CIK-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.