OBRAĆANJE MEDIJIMA

MUP HNK nakon nedavnih incidenata: Nedostaje nam veliki broj policijskih službenika, ali ljudi se mogu osjećati sigurno

Bit ću slobodan da kao načelnik Sektora kažem da sociološki fenomen huliganizma nije samo eminentan i prisutan na području Mostara i HNK, kaže Rožajac

S održane konferencije za medije. Avaz

Meliha Smajkic

29.8.2024

Predstavnici mostarske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) obratili su se medijima nakon nedavnih incidenata koji su zabrinuli javnost ovog kantona.

Tvrde da je sigurnosna situacija u HNK dobra i zadovoljavajuća, navodeći nedostatak osoblja kao ključni problem s kojim se nosi MUP HNK.

Bez najtežih oblika krivičnih djela

- Kada je riječ o situaciji na području HNK, a posebno Mostara, istakao bih da nisu zabilježeni najteži oblici krivičnih djela, kao što su ubistva, silovanja i slično. Imali smo u julu događaj koji smo tretirali kao ubistvo u pokušaju, ali su Tužilaštvo i Sud to okarakterisali kao izazivanje opšte opasnosti. 

Tako da možemo reći da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća. Također, kada je riječ o našem djelovanju iz oblasti zloupotrebe opojnih droga na području HNK, posebno Mostara, u ovom izvještajnom periodu u obradi je bilo 126 lica. Od toga je prema Tužilaštvu HNK poslano preko 60 izvještaja-naveo je načelnik sektora Krim policije MUP-a HNK Mirza Rožajac te dodao da su zabilježene i zapljene naoružanja.

- Bit ću slobodan da kao načelnik Sektora kažem da sociološki fenomen huliganizma nije samo eminentan i prisutan na području Mostara i HNK, već je to problem koji je prisutan u cijelom svijetu. Nekako HNK kao kanton s posebnim režimom dolazi u fokusu javnosti i događaji dobivaju interpretaciju koja s aspekta rada policije ne zavrijeđuje takav obim i takav način posmatranja. Rezultati rada Uprave policije su više nego izvanredni u okolnostima u kojima radimo.

Prozivanje policije

Šef policije u HNK Robert Perić je, istaknuvši kako ne želi umanjivati značaj događaja iz proteklog perioda koji su u fokusu, naglasio, također, da su rezultati rada koje postiže Uprava policije jako dobri s obzirom na to da im nedostaje 411 policijskih službenika.

- Imamo kadete koji su na završnom ispitu. Nadam se da ćemo ih već brzo imati na raspolaganju. Sve što postižemo , postižemo s vrlo malim brojem ljudi. Stoga mislim da je situacija jako dobra i dajemo sve od sebe - poručio je on.

Ministar MUP-a HNK Marijo Marić je, između ostalog, u usporedbi s julom prošle godine kada su evidentirana 42 krivična djela kazao da je u prethodnom mjesecu zabilježeno 19 krivičnih djela ili 54,80 posto.

- Volio bih da mi neko objasni prozivanje policije frazom nepravovremeno reagiranje. Kazao sam da policijska ekipa postupi po pozivu i dok nije došla na lice mjesta imamo to prozivanje kao da je policajac trebao biti na samom mjestu izvršenja krivičnog djela i onda to tu staje, rezultati istrage se rijetko čuju. Svjestan sam da ih nekad treba čekati, ali ovo asocira na razdoblje kada smo imali priče o stadionu u Vrapčićima ili u Stocu, koji je bio kompleksan, ali riješen - rekao je.

Fašistički simboli

Posebno se osvrnuo na incident u Baćevićima, kazavši da je ženska osoba policiji predala naljepnice, a koje je sama poskidala s rasvjetnih stubova.

- Iznošeno je da su na njima bili fašistički simboli, međutim, ne kažemo da ih nije bilo, ali oni nisu predani kako bi poslužili kao dokaz u postupku. Bile su neke druge naljepnice, a radi se o naljepnicama dimenzija kutija cigareta koje pokazuju logo navijačke skupine "Ultrasi“ i HVO-a. 

Došli smo do detalja vezanih za njihovo postavljanje. U prvoj fazi smo čitali o plakatima, pa su ilustrativno postavljani neke zastave s fašističkim simbolima velikih dimenzija, a što je dovelo do toga da je aktiviran gotovo kompletan državni aparat, da smo imali posjet dva državna ministra, da su dolazili predstavnici političkih stranaka i vlasti, a iskren d abudem, vi ste među prvima koji saznaju pravo stanje stvari, rezultate istrage i ono što se dolje zbilo - naveo je Marić. 

Na pres-konferenciji se kratko obratio i novoimenovani zamjenik komesara policije Mirsad Subašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.