BRČKO

Loš prinos meda zbog ekstremnih vrućina

Prema svim prognozama, najavljuju se ekstremne vrućine i mi moramo učiniti sve da pomognemo pčelama - kaže Kerezović

Med. Fena

FENA

30.8.2024

Zbog ekstremno visokih temperatura zraka u protekla dva mjeseca prinos meda je izuzetno loš, potvrdili su brčanski pčelari.

Član Udruženja pčelara Brčko Nikola Kerezović rekao je da je prinos meda u prvom dijelu godine zbog vremenskih uslova bio dobar ali da su se vremensku uslovi pogoršali što je uticalo na smanjenje prinosa i pojavu bolesti pčela.

- Prema svim prognozama, najavljuju se ekstremne vrućine i mi moramo učiniti sve da pomognemo pčelama - kaže Kerezović, dodajući da je nezahvalno pričati o prinosu meda jer su vremenske prilike nepredvidljive.

- Kada je počeo bagrem da medi ja sam očekivao dobar prinos ali pala je kiša i bagrem je protekao u kiši, tako da je prinos smanjen uveliko - zaključuje Kerezović.

Prema njegovim riječima, ove sezone je očekivao dobar prinos meda i tvrdi da će pčelari ove godine pretrpiti ogromne štete te ako ne bude kiše u narednom periodu one će biti još veće. Uprkos tome, Kerezović najvaljuje da med neće poskupiti.

Cijene meda se kreću od 15 do 30 KM po jednom kilogramu ali kako pčelari kažu, najviše ima meda koji nije dobijen na prirodan način i to pravi veliku pometnju na tržištu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.