UKUPNO 2.684 UČENIKA

U BPK sve spremno za početak nove školske godine 2. septembra

Prema informacijama direktora osnovnih i srednjih škola, sve ustanove su spremne za početak nastave u novoj školskoj godini

BPK. Fena

FENA

30.8.2024

Sve je spremno za povratak učenika u školske klupe na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde - poručeno je sa današnjeg sastanka koji su sa rukovodiocima osnovnih i srednjih škola organizovali kantonalno Ministarstvo za obrazovanje i Pedagoški zavod.

Nova školska godina

Prema informacijama direktora osnovnih i srednjih škola, sve ustanove su spremne za početak nastave u novoj školskoj godini. Cijene odličnim i to što se ove godine u BPK Goražde uvodi elektronsko vođenje dnevnika

- U OŠ Husein ef. Đozo sve pripreme su okončane na vrijeme i školsku godinu dočekujemo spremno. Što se tiče uvođenja elektronskih dnevnika, to je jedan odličan potez i odlična stvar i mi smo danas imali jednu kratku obuku nastavnika gdje se uvidjelo da je ovaj proces vrlo jednostavan a ima niz prednosti. Jedna od njih je što će roditelji uvijek imati uvid u ocjene djece te da li ona redovno pohađaju nastavu i slično – kazao je direktor ove odgojno-obrazovne ustanove Elvedin Srkalović.

Resorna ministrica Adisa Aliakdić – Herić takođe je naglasila da su sve pripreme za odvijanje nastavnog procesa okončane na vrijeme, uključujući upise učenika, provođenje konkursne procedure za prijem nastavnog kadra i drugog osoblja.

Uvođenje elektronskih dnevnika

Osvrćući se na novinu u vidu uvođenja elektronskih dnevnika, napomenula je da je to dio kurikularne reforme na čemu se još uvijek radi, te naglasila da će uvođenje sistema EMIS, omogućiti bolje funkcioniranje informacionog sistema u oblasti

- Uvođenjem elektronskog dnevnika u osnovnim i srednjim školama, koji predstavlja modul integralnog informacionog sistema EMIS, od početka nove školske godine, će omogućiti da obrazovni sistem bude efikasniji i kvalitetniji - kazala je ministrica Alikadić-Herić.

U šest osnovnih i tri srednje škole na području BPK Goražde krenut će ukupno 2.684 učenika, od čega 1.996 učenika osnovnih te 688 učenika srednjih škola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.