SMIJENJENI DIREKTOR

Šerif lično birao mete za kontrolu: Krivična prijava protiv Isovića predata Tužilaštvu KS

Koristeći svoj službeni položaj, inspektore je direktno nadzirao i davao im smjernice u postupku kontrole i kreiranju zapisnika

Isović: Zloupotreba položaja. Facebook

30.8.2024

Protiv smijenjenog direktora Porezne uprave FBiH Šerifa Isovića podnesena je još jedna krivična prijava, saznaje "Dnevni avaz“.

Kako smo ranije objavili, Isović je deložiran iz Porezne uprave FBiH, gdje je mimo procedura dolazio iako je smijenjen, te je prebačen u Kantonalni porezni ured Sarajevo.

No, da mu ni tamo ne cvjetaju ruže, pokazuje i to da je grupa inspektora ovog ureda podnijela anonimnu prijavu Tužilaštvu KS protiv njega, no ona još nije pristigla u Tužilaštvo.

Ostvarivanje utjecaja

U prijavi se navodi da je Šerif Isović, u svojstvu direktora Porezne uprave FBiH, koristeći svoj službeni položaj i ovlasti, učestvovao u kriminalnim radnjama u vezi s inspekcijskim nadzorom poreznog obveznika "Brand Vision“ d.o.o. Sarajevo.

Faksimil krivične prijave. Avaz

Riječ je o kompaniji u vlasništvu Isovićevog zeta Seida Hadžibajrića, sina Ibrahima Hadžibajrića koji je uhapšen zbog krivičnih djela pranje novca i utaja poreza zajedno sa svojim ocem, te Elmedinom Karišikom, Almom Destanović i Fahrudinom Novalijom.

Dalje se navodi da je Isović kao direktor Porezne uprave koristio službeni položaj kako bi lično utjecao na inspekcijske kontrole navedenih firmi, i to prije isteka njegovog mandata, a kako bi spriječio druge institucije da to urade, a sve s ciljem direktnog utjecaja na sami tok kontrole.

Ističu da je ovo uradio na način da je, zajedno s rukovodiocem Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo Nerminom Šahinovićem i šefom porezne inspekcije Avdijom Bahtom, učestvovao u izdavanju naloga za inspekcijsku kontrolu, a onda odredio Ibru Tucaka i Anidu Brkić-Provalić da izvrše kontrole. U prijavi se dalje navodi da je riječ o inspektorima koje je on lično zaposlio, iako nemaju odgovarajuće znanje i iskustvo u radu.

Za Ibru Tucaka ističu da je sin Džeme Tucaka, kadra SDA, koji je potpisao da se prostor u vlasništvu Šerifa Isovića izda "BH Pošti“. U prijavi poručuju da je zapošljavanje Ibre Tucaka bilo protuusluga za davanje prostora u najam.

- Koristeći svoj službeni položaj, navedene inspektore je direktno nadzirao i davao im smjernice u postupku kontrole i kreiranju zapisnika, a što je rezultiralo da se u kontroli ovog poreznog obveznika ("Brand Vision“) ne utvrde nikakve dodatne porezne obaveze niti bilo kakve nepravilnosti i nezakonitosti u postupanju. A, također, u drugoj firmi utvrđuje minimalne porezne obaveze od 1.000 KM - pojašnjavaju.

Mijenjao podatke

U prijavi naglašavaju da je Šerif Isović na taj način prikrivao kriminal zeta Seida Hadžibajrića, čija je firma poslovala sa svima iz optužene grupe.

- U zapisniku o inspekcijskom nadzoru nisu utvrđene nikakve porezne obaveze, iako je čak sam Hadžibajrić mijenjao neke podatke, izlazne račune prema kupcima, nakon izlaska iz pritvora, vjerovatno s namjerom odgode plaćanja, kako mu Tužilaštvo ne bi i to zaplijenilo, a što u kontroli nije utvrđeno kao nezakonitost i nepravilnost u radu predmetne firme - piše u prijavi te upozoravaju i na mogućnost pranja novca.

Odluka Vlade FBiH

Vlada FBiH je u junu dostavila odluku da prijavu zamjenika direktora Porezne uprave FBiH Slobodana Vukoje protiv tadašnjeg direktora Šerifa Isovića dostavi Tužilaštvu KS.

On je tada prijavljen da je upravljao Poreznom upravom dok je bio na godišnjem odmoru, išao na službena putovanja, koristeći resurse Porezne uprave. Osim toga, on je svojom voljom ovlaštavao osobe koje će upravljati Poreznom upravom u odsustvu, preskačući tu zamjenika Vukoju.

Bonus video:

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.