ZVANIČNA POSJETA

Bećirović i Čmilite-Nilsen: Članstvo BiH u EU i NATO-u ojačalo bi sigurnost jugoistočne Evrope

Bećirović je upoznao predsjednicu Litvanije s aktuelnom političkom i sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini i regiji

Bećirović - Čmiljte-Nielsen. Predsjedništvo BiH

FENA

31.8.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednicom Parlamenta Republike Litvanije Viktorijom Čmilite-Nilsen (Viktorijom Čmilytė-Nielsen) u Vilniusu u okviru zvanične posjete Republici Litvaniji.

Bećirović je upoznao predsjednicu Litvanije s aktuelnom političkom i sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini i regiji. On se zahvalio na dosadašnjoj podršci koju je Litvanija pružila Bosni i Hercegovini na putu ka EU i NATO-u.

Čmilite-Nilsen je poručila da Litvanija podržava politiku proširenja EU, kao i evropske i evroatlantske integracije Bosne i Hercegovine. Ona je rekla da bi članstvo Bosne i Hercegovine u EU i NATO-u ojačalo sigurnost jugoistočne Evrope, te osiguralo prosperitet za sve građane u Bosni i Hercegovini. Naglasila je da Litvanija ima važna i bogata iskustva stečena u zajedničkoj implementaciji projekata EU, te da je spremna podijeliti ih s Bosnom i Hercegovinom.

Također, iskazan je interes za unapređenje veza dvije države kroz intenziviranje saradnje parlamenata dvije prijateljske države. Tokom razgovora, sagovornici su se složili da je i na multilateralnom planu, saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Litvanije veoma dobra, ali da postoji zajednički interes za dalјe jačanje, naročito kada je u pitanju kooperacija u međunarodnim organizacijama i institucijama, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.