NEUPOTREBLJIVA LETJELICA

Nakon pada u Jablaničko jezero: Helikopter OSBiH završit će u starom gvožđu?

Vjerujem da će u neko doba, minimum za šest mjeseci do godinu, taj helikopter biti u Oružanim snagama BiH, kaže nam Zečević

Letjelica pretrpjela štetu. Anadolija

M. Sm. - El. Ti.

31.8.2024

Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje pod vodom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Oružanih snaga (OS) BiH, uz pomoć teške mašine, izvukli su u petak helikopter OSBiH koji se u srijedu srušio u Jablaničko jezero kod Buturović Polja.

Zakačio žicu

Procesu izvlačenja prethodilo je lociranje helikoptera Oružanih snaga BiH od ronilačkog tima Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije na dnu Jablaničkog jezera.

Podsjećamo, helikopter je pao nakon što je zakačio za žicu od dalekovoda tokom priprema za vježbu s Civilnom zaštitom Konjica.

U helikopteru su bila četiri člana posade koja nisu zadobila teže povrede.

Sada je upitno može li helikopter, uopće, biti popravljen i da li završiti u starom gvožđu!?

Pripadnici FUCZ-a izvukli helikopter. Anadolija

Vojni ekspert Berko Zečević u izjavi za „Avaz“ kaže kako se može primijetiti da ne postoje značajna vanjska oštećenja helikoptera. Ali, kako naglašava, to podrazumijeva da se letjelica mora poslati, vjerovatno, u Njemačku, gdje se nalazi vojna baza za popravku helikoptera.

- Tu bi stručnjaci, u skladu s propisanim procedurama, izvršili identifikaciju funkcionalnosti svakog od podsistema, od motora, mehanizma elise, ulja, elektronske opreme koja je sva mokra. Ali neovisno o tome, to je dugotrajan i skup proces identifikacije i zamjene. Vjerujem da će u neko doba, minimum za šest mjeseci do godinu, taj helikopter biti u Oružanim snagama BiH - kaže nam Zečević.

Rezervni dijelovi

Zečević ističe da su to veoma moćni i izdržljivi helikopteri za koje postoje rezervni dijelovi.

Zečević: Takve helikoptere vrijedi popraviti. Screenshot

- Takve helikoptere vrijedi popraviti i sigurno će biti osposobljen, tu nema dileme - ističe on.

Koja je cijena

Prema stranicama koje se bave prodajom i procjenom helikoptera, njegova vrijednost je između 700.000 i 900.000 dolara (1,2 – 1,6 miliona KM).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.