NA DANAŠNJI DAN

Godišnjica rođenja ljekara i naučnika Luiđija Galvanija

Danas je ponedjeljak, 9. septembar/rujan 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 114 dana

Luiđi Galvani. Wikipedia.org

I. P.

9.9.2024

Rođen italijanski ljekar i naučnik Luiđi Galvani

1737. - Rođen italijanski ljekar i naučnik Luiđi Galvani (Luigi), koji je 1789. pronašao galvanski elektricitet i nazvao ga "životinjskim magnetizmom". Njegovo ime nose mnogi instrumenti i oznake u elektromagnetizmu i elektrotehnici.

1772. - Srbijanski pisac i glumac Joakim Vujić, otac srpskog pozorišta, rođen je na današnji dan. Prva "teatralna predstavlenija" priredio je u Pešti, Baji i Segedinu između 1813. i 1815., a u Zemunu 1823. U Srbiji je s prekidima boravio od 1833. do smrti 1847. i kao "knjaževsko-serbskog teatra direktor" osnovao je 1834. i 1836. prve pozorišne trupe u Kragujevcu i Beogradu. Napisao je "Putešestvija" i 21 dramsko djelo, uključujući "Kreštalicu", "Fernanda i Jariku" i "Ljubovnaju zavist čerez jedne cipele".

1828. - Rođen ruski pisac Lav Nikolajevič Tolstoj, velikan svjetske književnosti koji je posjedovao ogromnu i originalnu stvaralačku snagu. Razobličavao je teško društveno stanje u Rusiji, pisao protiv brakova sklapanih zbog interesa, nepravednih sudova, rata, licemerja Crkve, eksploatatorskog plemstva, carskog samodržavlja i terora. Slikao je nenadmašno stravičnu bijedu seljaka i sve vidove nasilja. Djela: romani "Rat i mir", "Vaskrsenje", "Ana Karenjina", pripovijetke "Sevastopoljske priče", "Kozaci", "Otac Sergije", "Krojcerova sonata", "Hadži Murat", "Narodne priče", drame "Živi leš", "Carstvo mraka", "Svjetlost u tami svijetli", studije "Šta je umjetnost", "Moja ispovijest", "U čemu je moja vjera", "Ne mogu da šutim!", "Pa, šta da radimo?", memoari "Djetinjstvo", "Dječaštvo", "Mladost".

1858. - Karl Auer (Carl Auer von Welsbach), austrijski hemičar, rođen je na današnji dan. Proučavao je elemente iz reda rijetkih zemalja i piroforne legure. Pronašao je mrežicu za gasno osvjetljenje, koja je po njemu i dobila ime (Auerova mrežica); zatim niti osmijuma za sijalice i kremenčiće za upaljače.

1892. - Edward Emerson Barnard otkrio Jupiterov satelit Amalteju. Amalteja je treći poznati satelit Jupitera. Kruži oko Jupitera na udaljenosti od 181.300 kilometara. Dimenzije su mu 270x166x150 kilometara.

1898. - Umro francuski pisac Stefan Malarme (Stephane Mallarme), preteča simbolista, čije se pjesme odlikuju sugestivnom muzikalnošću stihova. Znatno je utjecao na francusku poeziju. Djela: "Popodne jednog fauna", "Pjesme i proza".

Anri Tuluz Lotrek. Wikipedia.org

Preminuo francuski slikar i grafičar Anri Tuluz Lotrek

1901. - Preminuo francuski slikar i grafičar Anri Tuluz Lotrek (Henri de Toulouse-Lautrec), majstor litografije, jedan od velikana francuskog impresionizma 19. vijeka. U krugu boema na Monmartru bio je stalni posjetilac kabarea, plesnih lokala, cirkusa i javnih kuća, što su bili motivi njegovih ulja i gvaševa. Njegovi crteži su izrazito jakog kolorita, a naturalizam erotskih scena nije nikada lascivan ili senzacionalistički.

1908. - Rođen Cezar Paveze (Pavese), italijanski književnik. Svoj prvi roman “Zatvor”, napisan između novembra 1938. i aprila 1939., objavio je tek u novembru 1948., i to s “Kućom na brežuljku”, kao „politički“ diptih, pod zajedničkim i suviše aluzivnim naslovom “Prije nego što pijetao zapjeva”; prethode im “Tvoji krajevi”, “Plaža”, “Avgustovske ferije”, “Drug”, “Dijalozi s Leuko”. U novembru 1949., na redu je trilogija “Lijepo ljeto (istoimena pripovijetka, “Đavo na brežuljcima”, “Među usamljenim ženama”), koja je dobila nagradu „Strega“ u junu 1950. Posljednji roman, “Mjesec i kresovi”, iz aprila je iste godine. Posthumno su mu izašle pjesme “Doći će smrt i imat će tvoje oči”, priče “Praznična noć”, roman “Velika vatra”, ciklus pjesama “Ćao Mazino”, kritički eseji “Američka književnost i drugi ogledi”, te dnevnik naslova “Umijeće življenja” (1952).

1960. - Hju Grant (Hugh), britanski filmski glumac, rođen je na današnji dan. Na filmu je debitirao 1982. godine, a popularnost stekao 1994. ulogom u filmu "Četiri vjenčanja i sprovod". Nije glumio sve do 1999., kada je snimio film "Ja u ljubav vjerujem", gdje mu je partnerica bila Julia Roberts. Glumio je u oba filma o Bridget Jones, a veliki hit bio je i film "Zapravo ljubav" iz 2003. godine. Jedan od novijih projekata mu je film "American Dreamz".

1972. - Rođen Goran Višnjić, hrvatsko-američki glumac koji se pojavio u mnogim američkim filmovima i serijama. Njegova najzapaženija uloga bila je ona doktora Luke Kovača u hit televizijskoj seriji “Hitna služba”. Prije “Hitne službe”, Višnjić je glumio manje uloge u filmovima “Mirotvorac”, “Dobrodošli u Sarajevo” i “Practical Magic”. Godine 1998., pojavio se u Madoninom (Madonna) videospotu za pjesmu “The Power of Good-Bye”, što ga je lansiralo u holivudske filmske vode. Pridružio se ekipi “Hitne službe” na snimanju šeste sezone (krajem 1999.), a 2006. godine, postao i njen glavni glumac. Goran je seriju napustio krajem 2008. godine, nedugo prije njenog kraja u aprilu 2009.

PlatformaX

Luka Modrić, najbolji hrvatski fudbaler, slavi 39. rođendan

1985. - Luka Modrić, najbolji hrvatski fudbaler i najbolji igrač Svetskog prvenstva 2018. godine, rođen je na današnji dan. Trenutno igra za španski nogometni klub Real Madrid čiji je kapiten. Četvrtog maja 2024. postao je najstariji igrač Real Madrida, prestigavši tako Ferenca Puškaša, a 1. juna ove godine, osvajanjem šeste Lige prvaka i ukupno 26. trofeja u dresu Real Madrida, Modrić je uz Nača Fernandeza (Nacho) postao najtrofejniji igrač tog kluba. U reprezentativnom dresu Hrvatske, 24. juna pogotkom za vodstvo u utakmici protiv Italije (1:1) na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj 2024., postao je najstariji strijelac evropskih nogometnih prvenstava s navršenih 38 godina i 289 dana. Osvajanjem UEFA-inog Superkupa 2024., 14. avgusta, postao je najtrofejniji igrač Real Madrida s 27 osvojenih trofeja, osamljujući se tako na vrhu ljestvice.

1997. - Umro Predrag Laković, srbijanski i jugoslavenski filmski i pozorišni glumac. Glumačku karijeru započeo je u Beogradskom dramskom pozorištu, glumeći obične ljude, često boeme i one s margine društva. Među televizijskom publikom ostao je upamćen po liku ujka Koste u kultnoj seriji „Bolji život".

2003. - Preminuo američki naučnik Edvard Teler (Edward Teller), jedan od tvoraca hidrogenske bombe i jedan od učesnika u projektu (Menhetn) koji je doveo do proizvodnje atomske bombe tokom Drugog svjetskog rata.

2008. - Na lokalitetu Skelani u općini Srebrenica arheolozi otkrili ostatke rimske arhitekture.

2007. - Umro Zoran Tadić, filmski kritičar, pedagog i jedan od najznačajnijih hrvatskih reditelja. Film “Ritam zločina” (1981.) njegov je dugometražni prvjenac, a ujedno i njegov najuspjeliji i najpoznatiji rad (fantastični triler, prema scenariju Pavla Pavličića).

2010. - U Buenos Airesu umro danski šahista Jergen Bent Larsen koji se četiri puta borio za naslov svjetskog prvaka – 1965., 1968., 1971. i 1977. godine. Igrao je protiv Borisa Spaskog i Bobija Fišera (Bobby Fischer), koji su 1972. godine bili protagonisti najvećeg šahovskog dvoboja ikada odigranog u historiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.