RAZGOVOR

Borjana Krišto o Planu rasta za "Dnevni avaz": Strpljenje EU po pitanju BiH pri kraju

Ako netko misli da ima pravo oduzeti 70 miliona eura iz prve tranše Plana rasta Europske komisije za zapadni Balkan, onda mora preuzeti odgovornost

Borjana Krišto. Avaz

Alen Bajramovic

1.9.2024

Optimistična sam u pogledu postizanja dogovora o pitanjima koja opterećuju nastavak europskog puta Bosne i Hercegovine. Kaže ovo u razgovoru za „Avaz“ Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Ona kaže da svakodnevno traju konsultacije i usaglašavanje tema o kojima će biti govora na sastanku državne koalicije u narednim danima.

Idemo dalje

- Cijela javnost u našoj zemlji svjedočila je kakvu dinamiku smo imali tokom proljeća i koliko se toga učinilo i kakve smo reforme uspjeli implementirati. Ono na čemu ću insistirati je upravo nastavak te dinamike, onog kontinuiteta kojim smo došli do historijske odluke Evropskog vijeća krajem marta. Racionalan pristup i shvatanje važnosti i prilika koje nam se nude od EU su ključ. Fokus svih nas moraju biti postignuti dogovori koje ćemo realizirati. Politički sistem naše zemlje i naš napredak na evropskom putu zavisi od konsenzusa koji postignemo - kaže Krišto.

Ističe da su vertikalna podjela vlasti i legitimno predstavljanje svakog nivoa u skladu s Ustavom i nešto što se mora poštovati i uvažavati.

- Evropska unija je sui generis organizacija, u kojoj se mnoge odluke donose na način kakav mi imamo. Nekada ni kod njih nema one visoke razine ujednačenog stava, svaka zemlja članica ima svoje viđenje i mogućnost da zauzima svoje stavove, ali se ne prestaje razgovarati dok se ne iznađe rješenje. To je model koji moramo stalno primjenjivati i u našoj zemlji kako bi pravili iskorake - ističe Krišto.

Političke razlike

Na pitanje da li očekuje konačan dogovor o sadržaju Reformske agende i je li ovo posljednja šansa da BIH dobije sredstva iz prve tranše Plana rasta, Krišto je odgovorila.

- Vjerujem u postizanje dogovora sve dok razgovaramo otvoreno. Konsenzus o evropskom putu postoji i na nama je da iznađemo zajednička rješenja, koja će pomiriti političke razlike u Bosni i Hercegovini. Kvaliteta života, mogućnosti koje trebamo nuditi, a kakve već postoje u Evropskoj uniji, držim da u vezi s tim segmentom nema pozicije i opozicije. Ako netko misli da ima pravo oduzeti 70 miliona eura iz prve tranše Plana rasta Evropske komisije za zapadni Balkan, onda mora preuzeti političku i ljudsku odgovornost za svoju odluku - kaže Krišto.

Zahvalna je, kaže prijateljima u Europskoj uniji koji imaju toliko strpljenja i iskazuju razumijevanje za Bosnu i Hercegovinu.

- Međutim, bojim se da je i njihovo strpljenje pri kraju - kaže Krišto.

Izgraditi sistem

Pojašnjava da je potrebno izgraditi sistem koji će blagovremeno i adekvatno odgovoriti na hitne pozive u vanrednim situacijama kada se spašavaju ljudski životi.

- Rješavanje jedinstvenog broja za žurne situacije je pozitivan iskorak, ali to je početak izgradnje kvalitetnog i spremnog sustava za odgovor - ističe Krišto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.