PROSLAVLJENI REŽISER

Haris Pašović: Bitno je da se časovi skraćuju za ramazan, a ne što imamo najmanje visokoobrazovanih u Evropi

Ova apokaliptična degradacija obrazovanja u Bosni i Hercegovini je poraz svih politika, a u prvom redu SDA, SDS, SNDS i HDZ-a

Beogradsko dramsko pozorište

D. H.

1.9.2024

Bosna i Hercegovina je na posljednjem mjestu u Evropi po obrazovanju. Samo 16 % stavnovnika ima visoko obrazovanje. Koliki je udio u ovom procentu kupljenih diploma i na-vrat-na nos završenih fakulteta nije još objavljeno. 1980. SFR Jugoslavija je bila na ČETVRTOM mjestu u Evropi po broju studenata (1 student na 50 stanovnika; u Kraljevini Juguslaviji odnos je bio 1 student na 1000 stanovnika).

Ova apokaliptična degradacija obrazovanja u Bosni i Hercegovini je PORAZ SVIH POLITIKA, a u prvom redu SDA, SDS, SNDS i HDZ. Uskoro će biti više političara osuđenih za korupciju u zatvoru, nego studenata na fakultetima.

Ovo je takođe PORAZ CIVILNOG DRUŠTVA jer nije ni pokušalo da zaustavi ovaj trend strmoglavljivanja u ambis neobrazovanja. Mi više ne govorimo o tome da nemamo budžet za razvoj nauke, što je bio problem prije 25 godina; mi sada govorimo da imamo epidemiju morbila zbog zaostalosti stanovništva.

1910. bilo je 10 Bošnjaka koji su imali završen fakultet. Nije bilo ništa bolje ni među Srbima i Hrvatima u Bosni i Hercegovni. Uspostavljanjem SFR Jugoslavije, već 1950. svaka seljačka i radnička porodica iz untrašnjosti zemlje mogla je besplatno da pošalje djecu u gradove da studiraju. Danas mladi ljudi ne mogu priuštiti sa studiraju, nego odlaze u inostranstvo da rade.

Ipak, najvažnije je da Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo skraćuje časove (bez nadoknade izgubljenih časova) tokom ramazana - napisao je Pašović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.