VELIKI PROJEKAT

Uoči otvorenja grandioznog mosta i cijele poddionice: S 11 novih kilometara autoputa brže do mora

Dionica Počitelj – Zvirovići duga je tačno 11,07 kilometara i podijeljena je na dva LOT-a

Posljednje pripreme pred otvaranje dionice. Avaz

Meliha Smajkic

3.9.2024

S dvije i po godine zakašnjenja, sutra, 4. septembra, svečano će biti otvoren most u Počitelju, jedan od najviših u regionu. Uz grandiozni most, nazvan Hercegovina, bit će otvorena i cijela poddionica autoceste na Koridoru 5C, Počitelj – Zvirovići, u dužini od 11 kilometara.

Prijelaz Bijača

Most u dužini od gotovo jednog kilometra sa svojih šest stubova, od kojih je najviši blizu 100 metara, za korisnike će biti u funkciji dan nakon svečanog otvorenja, a koji će, kada putuju iz pravca Mostara prema Hrvatskoj, autocestom moći doći do graničnog prijelaza Bijača – Nova Sela.

- Otvorenjem poddionice Počitelj – Zvirovići i mosta Hercegovina ovaj dio BiH direktno će se povezati s Evropskom unijom. Važnost ovog projekta ogleda se u tome što će potaknuti razvoj privrede i stvoriti uvjete za razvoj i napredak tog dijela BiH - kazali su u pozivu za medije iz JP „Autoceste FBiH“.

Dionica Počitelj – Zvirovići duga je tačno 11,07 kilometara i podijeljena je na dva LOT-a. U LOT-u 1 su petlja Počitelj s naplatnim mjestom i pristupnim cestama, tunel Počitelj, dug 1.200 metara, tri vijadukta, ukupne dužine 250 metara, te otvorena trasa. Ugovor za izgradnju te poddionice potpisan je 20. juna 2019. godine.

Rok za izgradnju LOT-a 1 bio je 24 mjeseca, a za LOT 2 odnosno most 30 mjeseci. Zbog debelog kašnjenja, koje je u gotovo svim dodatnim zahtjevima za nove rokove bilo neopravdano, „Autoceste FBiH“ su prema izvođačima, uglavnom kineskim kompanijama, aktivirale mehanizam naplate penala.

Autocesta na tom paneuropskom koridoru, koja kroz BiH prolazi u dužini od 330 kilometara, u našoj zemlji se gradi više od 20 godina. Do sada je izgrađeno manje od 130 kilometara.

Pet kilometara

Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu, kaže da je svaki uspjeh, poput otvorenja dionice Počitelj – Zvirovići s grandioznim mostom, dobar, ali, kako naglašava, ne može se godišnje izgrađivati po pet kilometara autoceste.

Osman Lindov. N1

- Svaki kilometar je, naravno, važan, ali naš je problem što nema dinamike, ona još nije ni zacrtana. Mi ne znamo ni kada će cijeli projekt biti završen, a sve što se do sada gradi je, što se kaže, naparaćeske, dio tamo, dio ovamo. Jednostavno, nemamo povezanih dionica, pa ćemo i u slučaju te poddionice koja će biti otvorena malo voziti autocestom, malo magistralnom. Na takav način, to nema smisla - kaže Lindov.

Aktivno šest gradilišta

Kada je riječ o izgradnji autoceste, trenutno je, kako su to potvrdili iz „Autocesta FBiH“, aktivno šest gradilišta. To su Putnikovo brdo – Medakovo, Medakovo – Ozimice, Poprikuše – Nemila, Nemila – Vranduk, Vranduk – Ponirak te tunel Zenica, ukupne dužnice 50,6 kilometara.

- Također, u pripremi i u postupku je ugovaranje iznimno važnog projekta izgradnje tunela Prenj, koji će značajno skratiti vrijeme putovanja između Sarajeva i Mostara, kao i dionice tunel Kvanj – Buna - naveli su iz „Autocesta FBiH“.

„Autoceste FBiH“: Mostovi spajaju, a ne razdvajaju

Iz „Autocesta FBiH“ reagirali su povodom medijskih istupa i natpisa u vezi s ceremonijom otvorenja mosta. Istakli su da je riječ o jednom od najznačajnijih infrastrukturnih objekata koji su izgrađeni u Federaciji BiH i u državi BiH.

- Most je dio generacijskog projekta izgradnje moderne infrastrukture unutar same države BiH, ali i povezivanja države sa susjednim i regionalnim državama, članicama Evropske unije. Izgradnja autoputa na Koridoru 5C zajednički je poduhvat i uspjeh. Ne bi se trebao vezati ni za jednu stranku ili naciju. Mostovi spajaju, ne razdvajaju - naveli su iz „Autocesta FBiH“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.