GLOBALNI SKUP U LONDONU

Veliko priznanje bh. akademskoj zajednici: Ugledni kardiolog prof. dr. Nabil Naser predsjedavao sesijama na najvećem svjetskom kongresu

U obje sesije je prezentirano 16 radova stručnjaka iz oblasti kardiologije iz, između ostalih, Kine, Japana, Koreje, SAD, Njemačke

Prof. dr. Nabil Naser. Avaz

N. H.

5.9.2024

Ugledni bosanskohercegovački kardiolog, prof. dr. Nabil Naser učestvovao je na kongresu Evropskog udruženja kardiologa (ESC) u Londonu gdje je predsjedavao dvije naučne sesije.

Kongres Evropskog udruženja kardiologa, čiji je prof. Naser dugogodišnji priznati član, jedan je od najvažnijih naučnih događaja u svijetu, koji okuplja stručnjake iz oblasti kardiologije sa svih kontinenata.

A, koliko je ovaj naučni skup značajan pokazuje podatak da je na kongresu ESC-a u Londonu učestovalo više od 32.000 kardiologa, a putem on-line platforme pratilo ga još 50.000 ljekara.

- Ovaj kongres je najprestižniji kongresu iz oblasti kardiovaskularne medicine koji se tradicionalno održava jednom godišnje u organizaciji ESC-a. Pored svih značajnih olbasti karidologije, fokus naučnog skupa 2024. godine bio je na „Personalizaciji kardiovaskularne njege“. To znači posvećenost osnaživanju pacijenata kroz prilagođene individualne načine tretmana za poboljšanje ishoda, smanjenje rizika i redefiniranje standarda njege – rekao je prof. dr. Naser, ističući da je zajednički cilj bio unapređenje kardiovaskularne medicine u svijetu.

Osim toga, najvažnije teme o kojima je diskutirano na skupu globalne kardiološke zajednice bile su iz oblasti bolesti srčanih zalistaka, hroničnog koronarnog sindroma i ishemične bolesti srca, kardiomiopatije, snižavanje lipida i rezultati studije i najnovijih naučnih saznanja iz oblasti liječenja srčane slabosti, dijagnostičkih modaliteta, interventne kardiologije, antikoagulantne terapije, poremećaj srčanog ritma, bolesti perifernih arterija, najsavremenijih dijagnostičkih kardiovaskularnih modaliteta i preventivne kardiologije.

Vrlo značajna činjenica za bh. naučnu zajednicu jeste to da je prof. Naser izabran za predsjedavajućeg dvije sesije. Prva sesija „Stres ehokardiografija u savremeno doba“ je iz oblasti najnovijih dijagnostičkih metoda ehokardiografije, dok je druga sesija pod nazivom „Ciljevi krvnog pritiska i epidemiologija“ iz oblasti savremenog tretmana povišenog krvnog pritiska i arterijske hipertenzije.

U obje sesije je prezentirano 16 radova stručnjaka iz oblasti kardiologije iz Kine, Japana, Koreje, SAD, Njemačke, Belgije, Brazila, Španije, Srbije, Filipina, Mađarske, Češke i Grčke.

- Počašćen sam zbog činjenice da me je naučni i organziacioni odbora ESC kongresa 2024. izabrao za predsjedavajućeg dvije naučne sesije na ovom prestižnom kongresu gdje su prezentirani rezultati najnovijih istraživanja i projekata iz oblasti savremene kardiologije. Na ovom kongresu u Londonu objavljene su najnovije ESC smjernice za tretman povišenog krvnog pritiska i arterijske hipertenzije, smjernica za tretman hroničnog koronarnog sindroma, smjernica za liječenje atrijalne fibrilacije i smjernice za tretman bolesti aorte i perifernih arterija – naglasio je prof. Naser.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.