NASTUPNA POSJETA

Konaković se sastao s novoimenovanim ambasadorom EU u BiH Sorekom: Proširenje EU ostaje jedan od prioriteta

Ministar Konaković je zaželio je dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu ambasadoru te poželio uspješan mandat u našoj zemlji

Soreka i Konaković. MVP BiH

N. H.

5.9.2024

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU Luiđija Soreku (Luigi Soreca).

Ministar Konaković je zaželio je dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu ambasadoru te poželio uspješan mandat u našoj zemlji. Izrazio je zahvalnost Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini za njenu pomoć našoj zemlji u procesu EU integracija.

Ambasador Soreka je istakao da proširenje EU ostaje jedan od prioriteta, te istakao da je period do objave narednog izvještaja o napretku od ključnog značaja za BiH i da se treba maksimalno angažovati na ispunjenju neophodnih uslova.

Ministar Konaković je naglasio da je integracija BiH u Evropsku uniju pravac za sigurnu i prosperitetnu budućnost za njene građane oko čega postoji puni konsenzus u oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda. Vlasti na svim razinama bi trebale da učine sve što je potrebno kako bi BiH napravila daljnje korake koji bi doveli do otpočinjanja pregovora o članstvu BiH u EU. Istakao je da Bosna i Hercegovina u potpunosti usaglašena sa zajedničkom inostranom i bezbjedonosnom politikom EU uz uvjerenje da će tako biti i u narednom periodu.

Ministar Konaković je izrazio nadu da će Vijeće ministara BiH uskoro usvojiti prijedlog programa reformi kako bi BiH bila uključena u Plan rasta EU, te kako bi provedba neophodnih aktivnosti što prije počela na svim razinama u BiH.

Ministar Konaković i ambasador Soreka su razgovarali i o jačanju regionalne saradnje i drugim aktualnim političkim pitanjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.