IDE PRIJEDLOG ZA PRITVOR

"Avaz" otkriva detalje akcije "Landfill“: Elmedin Voloder i ekipa oštetili "Autoceste FBiH" za 790.000 KM?!

Saznajemo da Tužilaštvo ima 10 svjedoka, koji su navodno potkrijepili ove navode, da je na dionici autoputa kod Žepča rađena sistemska korupcija

Elmedin Voloder. Avaz

M. Aš.

prije 7 dana

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP), prema naredbi Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, proveli su jučer operativnu akciju pod nazivom „Landfill“, u kojoj su uhapsili pet osoba.

Među uhapšenima je i Elmedin Voloder, bivši direktor „Autocesta FBiH“, te još četiri osobe - Marijan Nikolić iz Uprave Žepče, Boris Zekić iz Uprave Orašje, Reuf Kadrić, uposlenik „Autocesta FBiH“, te Mustafa Musabegović, biznismen iz Sarajeva.

Pretres kuće

Tužilaštvo ZDK sumnjiči ih za malverzacije i visoku korupciju prilikom izgradnje autoputa kod Žepča. Voloder je zvanično osumnjičen za zloupotrebu položaja i omogućavanje koristi drugom. Obavljen je i pretres njegovih stambenih objekata u Starom Gradu u Sarajevu.

Tužilaštvo će, prema informacijama „Avaza“, danas tražiti pritvor za sve uhapšene.

Osumnjičeni su pod istragom zbog učešća u koruptivnim radnjama u vezi s izgradnjom dionice autoputa, a njihova kriminalna aktivnost nanijela je veliku štetu državnim institucijama i građanima, navodi se u saopćenju policije.

No, donosimo detalje akcije. Tačnije, sumnju na osnovu koje Tužilaštvo ZDK gradi ovaj slučaj.

Sumnje da je grupa oko Volodera, u kojoj je aktivnu ulogu imao i uhapšeni Nikolić, u to vrijeme direktor privrednog društva Trasa d.o. o. Sarajevo od vlasnika parcela na dionici autoputa kod Žepča otkupio zemljište za 35.664 KM, a zatim nekoliko mjeseci kasnije, isto zemljište je prodato „Autocestama FBiH“ za 445.800,00 maraka. 

Osnovana sumnja je, navodi Tužilaštvo, da su znali kuda će ići trasa autoputa, kako bi jeftino zemljište prodali po deset puta većoj cijeni.

Sistemska korupcija

U prijavi je navedeno da je šteta po "Autoceste" veća od 410.000 KM, no, kako saznajemo, Tužilaštvo ZDK tvrdi da je finansijska šteta 790.000 KM, što su predočili i uhapšenima.

Saznajemo da Tužilaštvo ima 10 svjedoka, koji su navodno potkrijepili ove navode, da je na dionici autoputa kod Žepča, tokom eksproprijacije rađena sistemska korupcija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.