REAKCIJE

Špirić na sjednici Monitoring komiteta Vijeća Evrope: Svjesni smo svojih obaveza prema Vijeću Evrope

Upozorio je i na višemjesečni zastoj u radu Doma naroda PSBiH zbog odbijanja bošnjačkih delegata

Armin Durgut / PIXSELL

FENA

prije 6 dana

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Špirić učestvovao je danas u Parizu na sjednici Komiteta za poštovanje obaveza i angažmana zemalja članica Vijeća Evrope (Monitoring komitet).

Na dnevnom redu današnje sjednice, između ostalog, razmatran je i Izvještaj o poštovanju obaveza i angažmana Bosne i Hercegovine, kojeg su sačinili izvjestioci Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, a na koji je ranije svoje primjedbe i komentare dostavio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikola Špirić.

Špirić se u svom izlaganju osvrnuo na trenutnu političku situaciju u BiH, kao i na glavne izazove u daljem napretku zemlje, nastavku demokratizacije, zaštiti ljudskih prava i socio-ekonomskom razvoju.

Ističući da nijedan izvještaj međunarodnih institucija ne može biti dobar sve dok se u BiH ne uspostavi unutrašnji dijalog i dogovor, Špirić je naglasio da se u BiH donose jednostrane i neusaglašene odluke, te da se nametanjem ovakvih odluka, ali i sankcija krše kolektivna i lična prava.

- Svjesni smo svojih obaveza prema Vijeću Evrope, kao i dobrih namjera predstavnika evropskih institucija, ali moramo biti svjesni i složenosti situacije unutar BiH i unutrašnjeg nerazumijevanja. Taj dio posla je isključivo na nama, a ne na OHR-u, Venecijanskoj komisiji ili na međunarodnim sudijama u Ustavnom sudu BiH - istakao je Špirić.

Upozorio je i na višemjesečni zastoj u radu Doma naroda PSBiH zbog odbijanja bošnjačkih delegata da učestvuju u radu sjednice na čijem dnevnom redu je Prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH.

Špirić je istakao opredjeljenost za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, koje je iskazano kroz podršku svih parlamentarnih stranaka, te iznio stav da se predstavnici Repubike Srpske zalažu za dosolovno poštivanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, kao i unutrašnji dogovor o svim pitanjima koja se tiču naroda i građana BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.