KANTONALNI SUD U TUZLI

Prvostepena presuda: Bivši ministar saobraćaja KS oslobođen odgovornosti za zloupotrebu položaja

Sporna je bila nabavka autobusa

Mujo Fišo. Avaz

S. S.

prije 4 dana

Kantonalni sud u Tuzli donio je i javno objavio prvostepenu presudu u krivičnom predmetu protiv optuženih Muje Fiše, bivšeg ministra saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo, Harisa Gušića, privremenog upravitelja u GRAS-u, Adnana Himzanije, predsjednika Sindikalne podružnice GRAS-a, Sanela Nezirića, advokata i edukatora za javne nabavke, te Amira Junuzovića, vlasnika i osnivača firme Junuzović kopex d.o.o. Lukavac, kojom su oslobođeni da su počinili krivično djelo Udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Prvostepenom presudom oni su oslobođeni da su u vremenskom periodu od maja do decembra 2017. godine u Tuzli i Sarajevu, nakon što je Himzanija Adnan, u svojstvu predsjednika Sindikalne podružnice KJKP „Gradski saobraćaj“ d.o.o. Sarajevo iz sindikalnih sredstava od „Gradski i prigradski saobraćaj“ d.d. Tuzla, u vlasništvu Junuzović Amira, kupio 8 autobusa sa pogonom na CNG plin, Junuzović Amir i Mujo Fišo postigli dogovor da se daljnja kupovina autobusa za KJKP „Gradski saobraćaj“ d.o.o. Sarajevo vrši isključivo od privrednih društava u vlasništvu Junuzović Amira uz izbjegavanje postupka javnih nabavki.

Istom presudom oslobođen je Mujo Fišo da je kao ministar saobraćaja u cilju ostvarenja prethodno dogovorenog kriminalnog plana pozvao da udruženju pristupe i drugi optuženi radi činjenja krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja na način da suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH i poslovnim interesima kantonalnog JKP „Gradski saobraćaj“ d.o.o. Sarajevo u postupku nabavke prevoznih sredstava za potrebe GRAS-a, svojim zajedničkim radnjama doprinesu da optuženi što efikasnije iskoristi svoja službena ovlaštenja, radi pribavljanja imovinske koristi privrednom društvu Junuzović Kopex d.o.o. Lukavac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.