AGENCIJI ZA LIJEKOVE

Nestašica lijekova u BiH, Klavocina nema do kraja godine

Još uvijek za jedan dio nestašica doznaju od pacijenata

Nestašica lijekova u BiH. Fena

FENA

prije 4 dana

Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH prijavljena je nestašica antibiotika Klavocin koji bi na bh. tržištu trebao ponovno biti dostupan do kraja godine.

Nestašica Klavocina BID

Prijavljena je nestašica Klavocina BID - prašak za oralnu suspenziju, 400 mg/5 mL + 57 mg/5 mL, 1 staklena bočica sa 10,5 g-11,6 g praška za pripremu 70 mL oralne suspenzije i odmjerna šprica od 5 mL (obustava od 1. listopada 2024./završetak obustave 31. prosinca 2024.), zatim filmom obložena tableta - 875 mg/1 tableta + 125 mg/1 tableta (obustava od 15. srpnja 2024./završetak obustave 30. rujna 2024.) te filmom obložena tableta - 875 mg/1 tableta + 125 mg/1 tableta (obustava od 8. ožujka 2024.).

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kazali su Feni kako je proizvođač naveo da proizvodnja serije spomenutih lijekova, namijenjenih tržištu BiH, kasni uslijed povećanih potreba i reorganizacije proizvodnje.

Dodaju da se radi o privremenoj obustavi te da bi svi spomenuti lijekovi trebali biti dostupni na bh. tržištu najkasnije do 31. decembra 2024.

- Na našem tržištu su prisutni lijekovi s istim aktivnim supstancama, iste jačine i u istom farmaceutskom obliku od drugih proizvođača. Stoga, nema bojazni da će pacijenti ostati bez neophodne terapije – napominju iz Agencije.

Što se tiče nestašice drugih lijekova, kažu kako na našem tržištu veći broj lijekova ima takozvane generičke paralele, lijek s istom aktivnom supstancom od drugog proizvođača.

- Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji s proizvođačima i veleprometnicima. U prošloj smo godini nestašicu prevenirali na način da smo u znatnoj mjeri popravili dinamiku obrade zahtjeva za davanje/obnovu/izmjenu dozvole za stavljanje u promet u BiH kvalitetnih, efikasnih i sigurnih lijekova, čime smo utjecali na brži dolazak lijeka do pacijenta. Isto tako, odobravamo promet lijeka proizvedenog za drugo tržište, u skladu sa specifikacijom odobrenom od strane naše agencije - naglašavaju iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Dozvole

Pojašnjavaju da kada su u pitanju trajni prekidi koje proizvođači prijavljuju (ukidanje dozvole i ne ulazak u postupak obnove dozvole), oni se događaju uglavnom iz komercijalnih razloga, dok se privremeni prekidi događaju zbog problema u samom proizvodnom procesu, zatim izmjena u proizvodnom procesu, kao i zbog reorganizacije proizvodnje, problema u nabavci sirovina, problema u nabaci pakovnog materijala, globalno narušenih lanaca snabdijevanja.

Kako kažu, još uvijek za jedan dio nestašica doznaju od pacijenata, zdravstvenih ustanova i na druge načine, nakon čega kontaktiraju proizvođače da provjere dostupnost lijekova i vide koji su načini za prevazilaženje nedostupnosti lijeka pacijentima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.