SKUP U VISOKOM

Komšić: Zla krv je zavladala među probosanskim strankama, molim DF-ovce da nikog ne vrijeđaju

Mislim da smo ostali tačno tamo gdje smo i ljudima rekli da smo na prošlim izborima, i da ni od jednog cilja nismo odustali

Skup u Visokom. DF

S. S.

prije 2 dana

Politička atmosfera u Bosni i Hercegovini je takva, da čini mi se, pored toga što smo svi svjesni da imamo protivnike, dušmane, neprijatelje, čini mi se da postoji još jedna stvar koja se naglo promijenila i otišla u potpuno pogrešnom pravcu nakon prošlih izbora, a to je da je nekako mržnja okovala politički život i tamo gdje nismo očekivali, rekao je predsjednik DF-a Željko Komšić u Visokom.

Dodao je da "smo svjedoci da u posljednje dvije godine, otkako su završeni opšti izbori i otkako je formirana vlast, našim političkim životom na mjestima gdje bismo svi trebali da se slažemo oko nekih krupnih političkih ciljeva, počinje da vlada mržnja." 

- Ne možete da shvatite da vas neko može toliko mrziti, da vas mrzi čak i više od onih koji su dokazani neprijatelji Bosne i Hercegovine. Neću sada da govorim o općoj političkoj situaciji, da objašnjavam zašto je Demokratska fronta povlačila ove ili one poteze. Mislim da smo ostali tačno tamo gdje smo i ljudima rekli da smo na prošlim izborima, i da ni od jednog cilja nismo odustali. Dakle, nismo ga mijenjali. Sve ono što smo pričali, ne samo na prošlim izborima nego i tokom ranijih godina, ostala je naša politika, a to je prije svega jednakost među ljudima, pošten rad i borba protiv korupcije - naglasio je.

Dodao je da zla krv vlada među opcijama koje se nazivaju probosanskim, ali da on ne vidi razlog za to i zamolio da u kampanji ne padaju u takvu zamku da na "mržnju odgovarate agresivno ili, ne daj Bože, također mržnjom". 

- Molim vas da DF kroz ove izbore prođe kao ozbiljna stranka, da se bavi ozbiljnim stvarima, i ne bude stranka koja se bavi mržnjom, barem ne prema onima za koje se čini da smo na istoj strani kada je riječ o budućnosti Bosne i Hercegovine. Želim da pokažemo da smo ozbiljni ljudi, čestiti i da se hvatamo posla kojeg znamo da radimo, a ne svega i svačega, da se dokažemo i pokažemo, ne na način da nas se boje, ne treba niko se nas boji, a pogotovo ne na način da se nekome smučimo i ogadimo, a kako to sada politika čini kada je riječ o onome što osjećaju građani Bosne i Hercegovine.

Hajde da nastupimo potpuno suprotno od onog što je glavna struja u politici, tj. kako što više izvrijeđati i ocrniti, hajde da se dokazujemo na drugačiji način, ne na način koliko smo jaki na uvredi, hajde da se dokazujemo po dobrom, da pokažemo tu energiju i da to bude promjena. Treba čak i da onima koji prema nama nastupaju sa mržnjom pokažemo kako smo spremni da radimo u interesu Bosne i Hercegovine i njenih građana.Nije politika samo moć, to je odgovornost! Odgovornost prema poslu koji radiš, odgovornost prema ljudima koji glasaju, odgovornost prema porodici. Hajde da pokažemo da možemo biti drugačiji - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.